Regeringsuppdrag mot explosiva varor

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S) ger sex myndigheter i uppdrag att förbättra möjligheterna att förhindra användandet av explosiva varor i kriminella sammanhang. Arkivbild.

Regeringen ger sex myndigheter i uppdrag att gemensamt stärka det operativa samarbetet för att stoppa användandet av explosiva varor. Det beskedet ger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens.

Det handlar om Polisen, Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Tullverket, Försvarsmakten och Totalförsvarets forskningsinstitut.

Uppdraget består i att gemensamt öka samhällets förmåga att hantera explosiva varor samt förebygga och förhindra den illegala införseln och användningen av dessa.

I uppdraget ingår att stärka och utveckla det operativa samarbetet, samt att öka kunskapen om ursprung, införsel, utformning och hantering av explosiva varor som används i kriminella sammanhang. Myndigheterna får också i uppdrag att öppna en dialog med branschen som använder explosiva varor i civilt syfte.

– Troligen har vissa explosiver stulits, till exempel från byggarbetsplatser. Det är viktigt att förbättra kontrollen, säger Mikael Damberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM