Teorin: Knarklangare skickade hemliga instruktioner från häktet

Reporter: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den misstänkte storlangaren fick instruktioner i ett brev från sin häktade storebror.

Budskapet var tydligt: ”lägg inget i porten”, enligt åklagarens misstankar.

Men just vid porten hittade polisen drygt 400 gram kokain, och två pistoler.

I det handskrivna brevet fanns tydliga instruktioner om vilken sorts mobiltelefoner som skulle köpas, hur sim-kort skulle hanteras och även vilka namn och lösenord som kunde användas till vissa appar som krypterar information. Det innehöll dessutom en uppmaning: “Lyssna noga på det jag skriver”.

“Snälla fucka inte till det”

Brevet är, enligt åklagare Jonas Bergendal, skrivet av en häktad misstänkt som skickat det till sin 19-årige lillebror.

– Storebrodern satt häktad under våren, men hade inte några restriktioner. Jag påstår att storebrodern har skickat det här brevet till 19-åringen. Brevet hittades i en bostad som han hade tillgång till, säger åklagare Jonas Bergendal.

I brevet gick vidare att läsa om vilka personer som skulle kontaktas, en lista över personer som var skyldiga pengar och instruktioner om att flytta narkotika, enligt åklagaren.

Där stod också: “lägg inget i porten. Hitta ny”.

Brevet avrundades med “snälla fucka inte till det”.

1 av 2 | Foto: POLISEN
Brevet, som åklagaren menar, skickades från den häktade mannen till 19-åringen.

Knark för flera miljoner kronor

Men i maj sökte polisen igenom ett trapphus i södra Stockholm i samband med ett annat ärende – och hittade då, just vid porten, drygt 400 gram höghaltigt kokain, plus två pistoler. I en annan fastighet hittades ytterligare drygt 100 gram kokain.

Med hjälp av fingeravtryck kom polisen 19-åringen på spåren.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Men i maj sökte polisen igenom ett trapphus i södra Stockholm i samband med ett annat ärende. Vid porten hittades drygt 400 gram höghaltigt kokain, och två pistoler.

Värdet på kokainet uppskattas av polisen till mellan 1,4 miljoner och 2,1 miljoner kronor i gatuled.

– Jag påstår att 19-åringen har tagit emot instruktioner om hur narkotikan ska hanteras, och att han befinner sig högt upp i försäljningsledet, säger Jonas Bergendal.

Pistol kopplas till mordförsök i Malmö

19-åringen åtalades för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Först misstänktes även storebrodern för grovt narkotikabrott, men den utredningen lades ner. Han är dock fortfarande misstänkt för grovt penningtvättsbrott, sedan polisen beslagtagit runt 700 000 kronor i kontanter.

Rättegången mot 19-åringen, som nekar till brott, pågår.

Straffvärdet för brotten är omkring sex års fängelse, men han kommer på grund av sin låga ålder att få straffrabatt om han döms.

En av de beslagtagna pistolerna har polisen kopplat till ett mordförsök i Malmö 2017, men inget åtal har väckts mot mannen i den delen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: