Kungaparets besök i Indien

Utrikesministern: Kungaparet öppnar väldigt många dörrar

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

NEW DELHI. Utrikesminister Ann Linde hyllar Indien.

Hon konstaterar att Sveriges band till världens näst folkrikaste nation är starkare än man kan tro:

– Vi ska inte glömma att vi har 50 000 personer i Sverige som har indisk bakgrund, säger utrikesministern.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och utrikesminister Ann Linde (S) är regeringens representanter under kungaparets statsbesök i Indien. Aftonbladet får en intervju med Linde i svenska ambassadens trädgård i New Delhi.

Vad är det bästa med Indien?

– Mångfalden. Det är ett land som är så otroligt rikt på allting. Politiska idéer, mat, människor, kultur. Det finns så oerhört mycket i detta land.

Varför har Indien 40 inkommande statsbesök per år, medan Sverige bara har två?

– Indien är som en hel världsdel, över en miljard människor bor här. I Sverige bor tio miljoner. Där har du svaret.

Hur viktiga är statsbesök för relationen till andra länder?

– Mycket viktiga. Kungaparet öppnar väldigt många dörrar. Näringslivet, universitet och myndigheter får access på ett sätt som man inte får annars, speciellt till stora länder som Indien.

6 av 58 ministrar i den indiska regeringen är kvinnor. Hur avspeglas Sveriges feministiska utrikespolitik i kontakterna med Indien?

– Jag har precis haft ett samtal med ministern för kvinnor och barn. Hon sade att premiärminister Modi tar upp de här frågorna ständigt. Han tycker att det är ett viktigt politikområde, enligt henne.

Indien har ett överskott av pojkar eftersom flickor aborteras, framför allt i nordvästra Indien. Hur ser Sverige på det?

–Den indiska regeringen håller koll på abortsiffror. Ser det annorlunda ut i statistiken tar man kontakt med respektive stad eller region, för att få stopp på det.

Det finns ett stort teknologiskt kunnande i Indien. Hur kan Sverige dra nytta av det?

– Inte minst det alumni-nätverk som är väldigt livfullt här i Indien kan vi göra ännu mer för. Det är forskare och akademiker som har varit i Sverige och arbetat eller studerat. Tillbaka i Indien propagerar de för varför Sverige är så bra. Vi ska inte glömma att vi har 50 000 personer i Sverige som har indisk bakgrund på något sätt.

Indien är världens största demokrati. Vad kan Sverige lära av Indien?

– För att vara ett land med över en miljard människor så är det ett väldigt högt valdeltagande, och man har ett väldigt engagemang för politiska frågor. Man kan alltid ta med sig lärdomar från stora demokratier.

Utrikesminister Ann Linde.

Länder som USA och Kina satsar på att bygga upp Indiens infrastruktur. Gör Sverige det också?

– Vi har med sådana företag i statsbesökets företagsdelegation, till exempel när det gäller ”smart cities”. I stället för att bygga tunnelbanor ordnar de system för hur busstrafiken ska förbättra trafiksituationen i mångmiljonstäder.

Hur viktigt är det att sälja mer svenskt försvarsmateriel till Indien?

– Det är alltid viktigt, det behövs för att vi ska kunna upprätthålla en bra försvarsindustri. Indien är naturligtvis en möjlig köpare.

Tidningen Gulf News skriver att Sverige låter bli att kritisera den hindunationalistiska indiska regeringen, trots att den stryper media och tillåter lynchningar av muslimer. Det påstås bero på att man inte vill störa Saabs möjlighet att få kontrakt på 114 Jas Gripen-plan. Stämmer det?

– Kvalificerat trams. Att vi inte skulle ta upp frågor om mänskliga rättigheter eller mediefrihet av någon som helst anledning stämmer inte.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kungen städade strand i Mumbai: ”Fantastiskt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kungaparets besök i Indien

Ann Linde

New Delhi

Indien

Jas Gripen

Mänskliga rättigheter

JAS Gripen