Linnéa Claeson bemöter kritiken: ”Jag ber om ursäkt”

Influencern och aktivisten Linnea Claeson har beskyllts för att överdriva och hitta på de sexuella trakasserier som hon säger sig ha utsatts för.

Nu bemöter hon kritiken: ”Det är helt och hållet mitt fel och mitt ansvar”, skriver hon i Göteborgs-Posten.

Samtidigt slår hon tillbaka mot flera av anklagelserna.

Linnéa Claeson har kritiserats från flera håll den senaste tiden sedan podden ”Haveristerna” anklagat henne för att upprepade gånger ha överdrivit och hittat på i sina vittnesmål om bland annat sexuella trakasserier.

I förra veckan ifrågasatte också skribenten och poddaren Emilie ”Ebbis” Roslund sanningshalten i Linnéa Claesons vittnesmål i inlägg på Instagram.

”Vad händer med vår trovärdighet när det visar sig att Sveriges främsta feminist vittnar om sexuella trakasserier som aldrig ägt rum?”, skrev Emilie Roslund i texten, som publicerades i GP.

”Redigerat och klippt”

Nu svarar Linnéa Claeson.

Hon erkänner att hon har klippt och klistrat i vissa av sina inlägg på Instagram.

”Att jag redigerat och klippt i konversationer för att de ska passa in i en Instagrambild är ingen hemlighet”, skriver hon.

Samtidigt medger hon att hon varit otydlig i hur hennes inlägg har producerats:

”Men eftersom detta är en stor del av kritiken som nu riktas mot mig så inser jag att jag inte varit tydligt nog med att kommunicera detta och det är jag ledsen för.”

På flera punkter slår hon dock tillbaka mot sina kritiker.

Hon anser exempelvis att hon alltid varit tydlig med att de bilder som publicerats på hennes sociala medier-konton, som till stor del består av skärmdumpar med grovt sexuella meddelanden och sexuella trakasserier från okända män, inte alltid är sådant som skickats till just henne.

”Är inte en lögn”

”Jag har från början varit öppen med att allt som har publicerats på "Assholesonline" inte är meddelanden jag har tagit emot, utan att jag också har fått konversationer skickade till mig”.

Hon vidhåller också att hon faktiskt blev sexuellt trakasserad vid ett 20-tal tillfällen under en dag i maj 2017, något många har uttryckt skepsis kring.

”Jag gick alltså rakt igenom ett helt hav av fulla män. Att det var mer än 20 grejer som ropades, sas eller gjordes är inte en lögn. Jag var inte ensam när detta inträffade utan min killkompis var också med som hörde och såg allt.”

Claeson har även blivit ifrågasatt för att hon påstått att en diplomat skulle ha gjort sexuella närmanden vid ett EU-finaniserat evenemang där Claeson var inbjuden för att tala.

Själv står hon fast vid att historien är sann, men skriver också

”Vad jag inte kan styrka är huruvida mannen faktiskt var ambassadör som han sa. Jag önskar att jag redan för två och ett halvt år sedan hade kollat upp vad han hade för titel”.

Publisert: