Expertgrupp hos Folkhälsomyndigheten utreder munskyddsfrågan

Munskydd eller inte munskydd.

Olika länder drar vitt skilda slutsatser om effekterna av att skydda munnen för att förhindra spridning av coronaviruset.

– Vi har en grupp som tittar på kunskapsläget kring munskydd och vi kommer att komma med ett ställningstagande inom ett par dagar, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Coronautbrottet i Sverige är nu inne på sin tolfte vecka. Och pandemin fortsätter för fullt, enligt Socialstyrelsen.

– Krisen är inte på något sätt över, 17 av 21 regioner befinner sig i förstärkningsläge, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen under en pressträff på tisdagen.

En fråga som många gånger diskuterats under coronavirusets framfart är om det ska införas lagar och restriktioner kring munskydd. En fråga som återigen aktualiserades.

Besked inom några dagar

Flera forskare uppmanar Folkhälsomyndigheten att införa restriktioner och kräva att svenskar använder munskydd i offentliga miljöer. Folkhälsomyndigheten utreder nu detta på djupet.

– Vi har redan en grupp som tittar på det här och kommer med ett ställningstagande inom ett par dagar, säger Anders Wallensten.

Taha Alexandersson på Socialstyrelsen och Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten under dagliga pressträffen.
Taha Alexandersson på Socialstyrelsen och Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten under dagliga pressträffen.

Men att rekommendera allmänheten att bära munskydd i offentliga miljöer tror han inte blir aktuellt. Gruppen tittar i stället på hur det ser ut i äldreomsorgen och liknande arbeten.

– Gällande allmänheten är vi tydliga med att det viktiga är att man håller avstånd och att man stannar hemma när man är sjuk.

Så någon rekommendation till allmänheten om munskydd kommer inte?

– Inte in nuläget, men vi följer kunskapsutvecklingen, säger Wallensten.

Han tillägger att effekterna med munskydd inte enbart är positiva.

– Man känner sig kanske tryggare med munskydd, och personer med munskydd kan ha en tendens att ta sig mer i ansiktet, och på så sätt bli smittade, säger han.

Besked om sommarfrågorna

Flera andra länder ser dock annorlunda på saken. Bland annat måste alla i Argentina sedan i måndags bära skydd för munnen, om de ska vistas utomhus. Liknande regler har införts i bland annat USA, Frankrike, Turkiet och Italien.

Folkhälsomyndigheten kommer senare i veckan att komma med något slags besked angående munskydd. Framöver väntas även besked om vad som gäller under sommaren. Till exempel hur man ska tänka om att vara på stora badplatser.

– Vi håller på att titta på sommarfrågorna, om badplatser och campingar.

Många vill planera sina semestrar, när kan ni ge besked?

– Självklart, vi jobbar på så gott vi kan och försöker landa i en bra bedömning.

PODD Coronakrisen och konkurserna

Coronaviruset slår hårt mot ekonomin – i det här avsnittet pratar vi om de mest drabbade branscherna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE