Billigaste matbutiken i Malmö: ”Skönt att kunna visa”

Ingenstans i Skåne är det billigare att handla sin mat än på Ica Kvantum Malmborgs Mobilia.
Ingenstans i Skåne är det billigare att handla sin mat än på Ica Kvantum Malmborgs Mobilia.

Vilken matvarubutik är egentligen billigast i Malmö?

När PRO genomförde sin årliga undersökning visade det sig vara ICA Kvantum Malmborgs Mobilia.

– Om man upplever att vi är dyrare så är det skönt att kunna visa att det inte är så, säger butikschef Jerry Rosengren.

Ända sedan början av 1990-talet har Pensionärernas Riksorganisation (PRO) årligen genomfört en prisundersökning för att se vilka matbutiker som är billigast i landet.

Resultatet för 2019 års undersökning har nu offentliggjorts. Den 6 november begav sig medlemmarna ut och handlade matkassarna för att kunna jämföra butikerna.

Skåne är bland landets billigaste län, då matkassen på de 89 butikerna i genomsnitt kostade 796,14 kronor. Allra billigast var det på Ica Kvantum Malmborgs Mobilia i Malmö, där matkassen kostade 734,20 kronor. Det var några ören billigare än på Maxi Ica Stormarknad Burlöv.

Jerry Rosengren.
Jerry Rosengren.

”Inte superförvånande”

– Vi har legat bland de billigaste i flera år. De sista fyra åren tror jag att vi har varit bland de tre-fyra billigaste i Malmöregionen så det är inte superförvånande, säger Jerry Rosengren, butikschef på Ica Kvantum Malmborgs Mobilia.

Han menar dock att det är ett intressant resultat, med tanke på att Malmborgsbutikerna bland många har en stämpel som lite dyrare matbutiker.

– Om man upplever att vi är dyrare så är det skönt att kunna visa att det inte är så, säger Jerry Rosengren.

Filosofin att varje vara ska bära sin egen del menar han är viktig för att kunna hålla priserna nere.

Dyrast i Oxie

– Vi jobbar med ett lågt pris på de vanligaste basvarorna. Absolut. Vi försöker vara med på priset, jobbar med mycket klipp i butiken och försöker lyfta fram bra pris på gavlarna.

Förhoppningen är att topplaceringen ska leda till att den nuvarande stämpeln ska försvinna.

– Jag hoppas att det är positivt och att man kan få upp ögonen. För vissa stämplar butiken för att vi har mycket färskvaror och upplever att det är dyrt. Då är det skönt att få fram att det inte är så, utan vi vill att varje vara ska bära sin egen del.

Samtliga av Malmös fem billigaste butiker (se faktaruta) går under kategorin stora butiker. Bland de små butikerna var Ica Supermarket Möllevången billigast.

Den dyraste butiken i Malmö i undersökningen är Coop Oxie.

Publisert: