Coronapandemin

Så har corona slagit mot Göteborg

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Coronaviruset breder ut sig allt mer i Göteborgsområdet.

Nu redovisas för första gången hur smittspridningen ser ut – stadsdel för stadsdel.

– Vi har en samhällsspridning, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

I dagsläget finns det 1379 bekräftade fall av covid-19 i Göteborgs kommun. Men hur fallen fördelar sig bland stadsdelarna har hittills varit okänt.

När Stockholm för en dryg månad sedan presenterade fördelningen av smittspridningen i regionen, syntes en klar överrepresentation av fall i stadsdelarna Spånga/Tensta och Rinkeby/Kista.

Stora skillnader i Göteborg

För första gången sedan coronavirusets utbrott släpper nu Västra Götalands Smittskydd statistik kring hur smittan drabbat respektive stadsdel i Göteborg.

Och även här syns stora skillnader.

Flest fall i Göteborg finns det i stadsdelen med flest invånare, Östra Göteborg, som består av Bergsjön, Kortedala, Utby och Gamlestaden. Här har 225 personer bekräftats smittade.

Enligt statistiken är andelen smittade högst här även när man tar antalet invånare i beräkning: totalt 43 bekräftade fall per 10 000 invånare.

Det kan jämföras med 17 bekräftade fall per 10 000 invånare i stadsdelen med lägst antal fall: Norra Hisingen. Här har 84 personer konstaterats bära på viruset.

Äldreboenden viktigaste faktorn

Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland, tonar ned skillnadernas betydelse. Om man tittar på hur många som är drabbade per 10 000 invånare ligger alla stadsdelar utom Östra Göteborg väldigt nära varandra i statistiken.

– Budskapet är att vi har en samhällsspridning. Det finns smitta i alla stadsdelar. Hur kommer det sig då att en stadsdel har många fler fall? Det beror på många orsaker, dels på äldreboenden som är den enskilt viktigaste faktorn. Men också på rörelsemönster, umgängesformer, hur man söker sjukvård och hur många som provtagits, säger han.

Inte nått toppen än

Via mätningar på avloppsvattnet har man kunnat se att smittspridningen ökat kraftigt i Västra Götaland de senaste veckorna enligt Göteborgsposten – och Folkhälsomyndigheten bedömer att toppen ännu inte är nådd i området.

Leif Dotevall poängterar att stadsdelssiffrorna inte får påverka hur de boende.

– Det är angeläget att ingen slår sig till ro och känner att ”vår stadsdel har få fall”, eller känner oro för att stadsdelen har många fall. Smittan finns i alla stadsdelar. Det finns en risk att man stirrar sig blind på att en viss stadsdel har många fall men det är ju något som kan ändras.

Götaplatsen.

ANNONS

Euroflorist

Skicka ett blombud och överraska någon med lite kärlek och omtanke: Beställ vacker bukett här för trygg leverans hem till dörren.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Göteborg

Folkhälsomyndigheten

Askim

Majorna

Storgöteborg