Norge

Norge förbjuder engångsartiklar i plast

Av: 

TT

NYHETER

Bestick, tallrikar, sugrör, ätpinnar, rörpinnar och bomullspinnar.

Norges regering har siktet inställt på engångsprodukter i plast som förbjuds från och med nästa år.

Inom en snar framtid kan det bli omöjligt att hitta produkterna som räknades upp i artikelns inledning på norska butikshyllor.

– Det finns ingen anledning till att ha dessa produkter i plast, därför vill vi förbjuda dem, säger Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre).

Norges koalitionsregering har majoritet i stortinget och väntas därmed få igenom förslaget. Regeringen vill dock inte invänta ett kommande EU-förbud mot engångsprodukter i plast, och har därför tillsatt en utredning med målet att en lagstiftning ska finnas på plats under nästa vår.

Norges regering vill förbjuda flera engångsartiklar i plast, däribland bestick.
Norges regering vill förbjuda flera engångsartiklar i plast, däribland bestick.

– Vi önskar att vi kan göra detta så snabbt som möjligt, hoppas detta är sista sommaren när det är tillåtet med plastbestick, säger Elvestuen.

Världsnaturfonden (WWF) ser positivt på förslaget.

– Det är bra att regeringen har låtit sig inspireras av EU, Indien och Costa Rica som har förbjudit en rad engångsprodukter i plast. Ola Elvestuen och regeringen gör återigen att Norge är bland de bästa i klassen i arbetet med att minska plastnedskräpning, också på hemmaplan, säger norska WWF:s generalsekreterare Bård Vegar Solhjell.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Europas utmaningar avgör EU-valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Miljöpolitik

Klimatförändringar