Publicerad:
Uppdaterad:

Tappade mobilen – då ingrep vitvalen Hvaldimir

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Ina, 25, skulle klappa den kända vitvalen.

Då åkte mobilen i vattnet.

Hon kunde inte tro sina ögon när den dök upp igen, enligt apporteringen i Norge.

Den kontaktsökande vitvalen i nordligaste Norge blev nyligen en världskändis. Norska fiskare filmade när de befriade den från en kamerasele som det stod ”Equipment of St Petersburg” på.

Valen kan enligt experter ha rymt från ryska flottan och har nu fått smeknamnet ”Hvaldimir” i den norska staden Hammerfest där den simmar omkring i hamnen och glatt låter sig klappas av besökare.

Ina Mansika, 25, hade varit på fest med en kompis när de bestämde sig för att avsluta kvällen på kajen.

– Vi gick ner på en flytbrygga. Valen är så tam att den kommer bara du plaskar med handen i vattnet. Den är ju ganska stor! Jag böjde mig fram för att klappa den då det sa ”plopp”. Jag hade mobilen i jackfickan och den ramlade ut, säger Ina Mansika till den norska tidningen VG.

– Jag blev förtvivlad. Där försvann den dyra Iphonen som jag hade betalat 8 000–9 000 kronor för.

1 av 4 | Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste

Medan hon såg mobilen sjunka fortsatte valen att gosa med andra besökare. Men plötsligt dök den mot botten – och kom upp med telefonen i munnen.

– Vi tänkte att nu kommer den att äta mobilen, stackarn. Men nej, den kom upp med den och levererade den till oss. Efteråt verkar det som om den väntade för att ta emot tack och hyllningar, säger Ina Mansika.

Nu har hon tagit ut sim-kortet och satt i en annan telefon. Den vattenskadade mobilen ligger och torkar i ris, enligt husmorstips från internet. Men hon har redan förberett sig på att behöva köpa en ny, säger hon.

Norska myndigheter uppmanar nu folk att sluta besöka valen i hopp om att den ska lämna hamnen.

– Mycket kontakt kan leda till att den blir stressad och i värsta fall utlösa aggression, heter det i uppmaningen från Fiskeridirektoratet.

Martin Biuw, expert på havsdäggdjur vid ett forskningsinstitut i Bergen, instämmer:

– Beteendet med mobiltelefonen är ju otroligt och exceptionellt för ett vilt djur. Detta är ett tränat djur som är vant att hämta saker som tränaren kastar ner på botten för att sedan få belöning. Nackdelen är att vi inte vet vad den är tränad till eller hur den reagerar när den inte får sin belöning, om den kan bli frustrerad och olämplig, säger han till VG.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: