Hästar

Hästen Keso hittades med flera knivsår

avClaes Olsson

Hästen Keso blödde kraftigt från knivsår i benen, baken och längs sidan. Nu misstänker man djurplågeri och i värsta fall kan Keso behöva avlivas.

– Jag grät och skakade, det är ofattbart, säger hästens ägare Mathilda Johansson.

Strax efter 22-tiden på måndagskvällen begav sig Mathilda Johansson, 23, till Burlövs ryttarförenings stall i Arlöv. Hon skulle bara hämta sina kvarglömda nycklar.

– Det är i mitt tycke ett säkert stall. Det är galler på fönstren och dörrarna. Men när jag skulle låsa upp gallerdörren så var den redan öppen, säger Mathilda.

Det är inte vanligt att dörren står olåst, men det har hänt förr. Mathilda ville inte störa de omkring 30 hästarna som befann sig i stallet och valde därför att inte tända lamporna. I stället letade hon sig fram med mobilens ficklampa och tog en omväg för att ge sin häst Keso något att tugga på.

– Jag tänkte att jag skulle ge henne något gott eftersom jag kommer och stör så sent på kvällen. Jag tog en näve pellets och la i krubban där hon får sin mat. Vanligtvis är hon väldigt matglad, men i går kom hon inte fram. Hon stod kvar i ett hörn, säger Mathilda.

1 av 6

Knivsår över hela kroppen

Något var fel. Mathilda blev helt enkelt tvungen att tända lamporna i taket för att se vad som hänt. Keso hade tre sår på halsen och när Mathilda rundade boxen upptäckte hon ytterligare knivsår på baken.

– Och jag såg hur det blödde kraftigt från benet, vid senan. Det kom ganska mycket blod så jag försökte komma åt henne, men hon ville inte. Hon hade jätteont, säger Mathilda.

Den makabra synen var en chock. Mathilda kontaktade veterinär, polis och alla hon känner som var i närheten.

– Både veterinären och polisen sa att det är knivsår. Det är så väldigt raka och fina snitt, så hon kan inte ha gjort det själv, säger Mathilda.

– Jag tappade det lite grann. Först förstod jag ingenting, men när jag väl gjorde det så föll jag ihop. Jag grät och skakade, det är ofattbart.

1 av 2 | Foto: Mathilda Johansson
Keso, 3.

Kan bli tvungen att avliva

Det har gått ett halvt dygn sedan Kesos skador upptäcktes och Mathilda är nu rädd att förlora henne. Skadan på benet kanske inte läker helt.

– Senan kanske inte blir bra och då kommer hon alltid ha ont. Det går inte, då får man ta bort henne, säger Mathilda.

Nu vill hon varna andra i området och uppmana djurägare till att hålla koll på både hästar och andra djur. Den som vet något om händelsen kan kontakta polisen på 114 14.

Polisens presstalesperson Evelina Olsson bekräftar att det upprättades en anmälan efter polisens besök på platsen. Rubriceringen är djurplågeri och det finns i nuläget ingen misstänkt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Arlöv

Brott

Husdjur