Peters limpa har inte möglat – efter fem år

Brödet Lingongrova intakt trots åren i skafferiet

En tio år gammal McDonaldshamburgare blev en världsnyhet.

Men Peters fem år gamla Lingongrova har inte möglat den heller.

– Jag hittade limpan längst bak i skafferiet för något år sedan och tittar på den ibland, säger Peter Stjernquist.

Den 31 oktober firade en världskänd hamburgare med pommes frites tio år. Hjortur Smarason köpte menyn när McDonalds stängde sin sista restaurang på Island 2009.

De första tre åren förvarades den i en plastpåse, men sedan 2012 står den utställd i en glasmonter. ”Mealet” livestreamas på internet dygnet runt.

”Det är hårda skivor”

Att hamburgaren och pommes fritesen fortfarande ser intakta ut blev en världsnyhet, och brukar hävdas vara ett bevis på att McDonaldsmaten är onaturlig och fullproppad med kemikalier. McDonalds har uppgett att deras hamburgare möglar eller förmultnar om de är i rätt miljö, men att det krävs fukt för att det ska ske.

I skenet av världsnyheten hörde Peter Stjernquist från Älmhult av sig till Aftonbladet – om en gammal limpa av Sveriges mest sålda bröd.

”Jag har själv en limpa Lingongrova, utan konserveringsmedel står det på påsen, som jag tror är fyra-fem år gammal. Det är hårda skivor men utan mögel eller andra angrepp. Jag hittade den längst bak i skafferiet för något år sedan och tittar på den ibland”, skrev Peter Stjernquist.

Pågen: Goda hygieniska förhållanden

Etiketten visar tillverkningsdag och månad, men inget årtal. Efter en kontroll av batchnumret bekräftar Pågen att limpan bakades den 3 mars 2014. Pågens presskontakt säger att det kan verka konstigt att brödet inte möglat – men att det finns en naturlig förklaring.

”Vi bakar våra bröd i ett mycket modernt bageri där kontakten mellan ’händer’ och produkt sällan möts. Med andra ord kan man säga att vi har bakat brödet under mycket goda hygieniska förhållanden, där mögelsporer troligen inte överförts i förpackningen och att förpackningen varit mycket tättslutande. Detta tillsammans med ingredienser som till exempel surdeg gör att brödet kan hålla sig mycket länge”, skriver Berith Apelgren på Pågen i ett mejl.

Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, delar Pågens förklaringsmodell till varför limpan inte möglat.

– Det normala är ju att maten bryts ned med tiden, mat är ju normalt inte sterilt. Men just när det gäller bröd så kan det faktiskt vara så att tillverkningsförhållandena i bagerierna är så hygieniska att det är väldigt lite mögelsporer i luften, säger Åsa Rosengren.

Det är främst de första veckorna, när brödet fortfarande innehåller fukt, som brödet är mottagligt för mögelangrepp. Har det väl klarat sig från bakterier vid det laget så kan det hålla sig mögelfritt i många år.

Hamburgaren – ett mysterium

Mikrobiologen ställer sig mer frågande till hur McDonalds-hamburgaren kunde klara sig från att brytas ned.

– Det där med plastpåsen är ju ett mysterium. En hamburgare som är nygjord innehåller tillgängligt vatten för både bakterier och mögelsvampar. Skulle man stoppa in den i en plastpåse kan jag inte föreställa mig att det blir helt torrt. Men att uttala mig allt för kategoriskt om detta skulle jag akta mig för – vi vet ju inte vad den här killen har gjort.

Hon skulle inte äta varken den gamla hamburgaren eller limpan.

– Det kanske är ett kul experiment, men man ska inte betrakta det som livsmedel när det gått så lång tid, säger Åsa Rosengren.

Kommer behålla Lingongrovan

Peter Stjernquist själv äter inte längre bröd, sedan det konstaterats att han har diabetes. Men nu när han fått svar på hur det kommit sig att hans limpa inte möglat så kommer han att behålla den.

– Ja det kan du ge dig på! Den är nog värd mer nu än de 17 kronor som jag köpte den för, säger smålänningen Peter Stjernquist skämtsamt.

– Men om det är någon annan som är intresserad så står den till förfogande.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE