KD-profilen Sara Skyttedals hån mot Greta Thunberg

Klimataktivisten på fel kontinent: ’Kan köpa flygbiljett åt dig’

KD:s Sara Skyttedal hånar Greta Thunberg på Twitter och erbjuder sig att köpa en flygbiljett till henne så att hon inte missar klimattoppmötet i Madrid.

Uttalandet får partikollegan Lars Thunberg att rasa.

– Självklart är det inte något KD står bakom, säger han till Aftonbladet.

Oroligheterna i Chile tvingar FN:s klimatkonferens COP25 att flytta från Santiago till Madrid.

Det fick svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som befinner sig i USA, att gå ut på Twitter och be om hjälp att korsa Atlanten.

”Det visar sig att jag har rest runt halva jordklotet – men åt fel håll. Nu måste jag hitta ett sätt att ta mig över Atlanten i november”, skrev hon.

En som svarade på Thunbergs tweet var europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD).

”Lugnt. Människan lyckades med något revolutionerande för drygt 100 år sen som gör det möjligt. En fantastisk innovation som binder samman människor över kontinenterna. Jag kan köpa en flygbiljett till dig”, twittrade Skyttedal.

Inlägget har fått en rad följare att rasa: ”Skärp dig!”, ”Du har inte lämnat puberteten än”, ”Riktigt, riktigt patetiskt svar, dock inte alls oväntat tyvärr” och ”Tramsigt. Skamligt. Och du representerar ett parti som påstår sig baseras på kristna värderingar. Skäms”.

Sara Skyttedal twittrade till Greta Thunberg.
Sara Skyttedal twittrade till Greta Thunberg.

Aftonbladet har varit i kontakt med Lars Thunberg, ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse, om Sara Skyttedals inlägg.

”Står inte bakom”

”Självklart är det inte något KD står bakom, att håna en av våra unga svenskar som tar klimathotet på största allvar och dessutom lyckats inspirera och engagera hundratusentals andra unga människor över hela vår hotade planet”, skriver Thunberg i ett sms.

Aftonbladet har även haft kontakt med David Lega, partikollega i Europaparlamentet, som befinner sig på semester.

”Jag har inte följt med alls. Bättre du frågar någon annan denna gång”, skriver han i ett sms.

Även Kristdemokraternas riksdagsledamot Lars Adaktusson duckar.

”Har inte koll”

– Jag har precis kommit från Irak efter en vecka så jag har inte riktigt koll på vad som har hänt i Sverige så jag avstår från att kommentera det.

Tycker du att Skyttedals uttalande får stå för henne?

– Jag vill inte kommentera det, det är inte min sak att göra det.

Aftonbladet har sökt Sara Skyttedal via hennes presskontakt Dag Elfström som skriver: ”Sara är tyvärr ej tillgänglig för kommentar i kväll.”

Det är inte första gången Skyttedal är kritisk till Greta Thunberg.

– Det är lite problematiskt när man framställer henne som en expert, hon är fortfarande ett barn, sa Skyttedal till Aftonbladet i våras.

Aftonbladet har sökt KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Publisert:

LÄS VIDARE