Mullvad bakom IS-ledarens död kan få 243 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En ”extremt välplacerad informatör” uppges ha hjälpt till när IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades av amerikanska styrkor.

Det uppger källor för The Washington Post.

Nu kan mullvaden få den utlovade belöningen på 243 miljoner kronor.

Det var i söndags som nyheten om IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död nådde omvärlden.

På en presskonferens bekräftade den amerikanska presidenten Donald Trump att Abu Bakr al-Baghdadi sprängt sig själv, efter att amerikanska styrkor slagit till mot IS-ledarens gömställe i nordvästra Syrien.

Under veckan som gått har fler uppgifter kring händelsen framkommit.

1 av 4 | Foto: AP
IS ledaren Abu Bakr al-Baghdadi uppges ha dödats i en räd av USA. Bilden den sista kända på IS-ledaren.

Hjälpte till att bygga huset

Bland annat att Abu Bakr al-Baghdadi förråddes av en av sina närmaste män, och att informatören var på plats när IS-ledaren dödades – efter att denne försett de amerikanska styrkorna med detaljerade uppgifter om gömstället.

Källor med insyn berättar nu för The Washington Post att mullvaden – som tidigare var IS-medlem – vände sig mot IS sedan de dödat en släkting.

Enligt källorna är det en sunnimuslimsk man som tidigare ansvarat för IS-ledarens transporter i Syrien. Mannen ska även ha hjälpt till att bygga al-Baghdadis hus i vilket han befann sig när de amerikanska styrkorna slog till.

Kan få 243 miljoner

Kunskapen om husets konstruktion underlättade operationen enligt källorna.

Som ett led i insatsen väntas nu informatören att få antingen hela eller delar av den tidigare utlovade hittelönen på 243 miljoner kronor.

Varken Vita huset eller Pentagon har dock velat kommentera uppgifterna.

Även dödat efterträdaren

Under tisdagen twittrade Donald Trump om att även al-Baghdadis tilltänkta efterträdare har dödats av amerikanska trupper.

”Nyss fått bekräftat att Abu Bakr al-Baghdadis främste ersättare har dödats av amerikanska trupper. Hade mest troligtvis tagit över ledarposten – nu är han också död!”.

Det är inte fastställt vem Trump syftar på, men enligt Reuters rör det sig om IS-talespersonen Abu al-Hassan al-Muhajir.

Publicerad:

LÄS VIDARE