Industriarbetaren som tar hand om Skråmos barn

En rockmusikälskande tvåbarnsfar som jobbar skift inom industrin.

Så beskrivs vårdnadshavaren åt IS-terroristen Michael Skråmos sju barn, som i maj flögs till Sverige från al-Hol-lägret.

– Jag såg dem på nyheterna och blev helt tagen, säger mannen till DN.

I våras engagerade sig hela Sverige i ödet för norsk-svenske IS-terroristen MIchael Skråmos sju barn. Även mamman Amanda Gonzales dog i Syrien. Barnens morfar Patricio Galvez blev en rikskändis i sin kamp att få hem barnen från al-Hol-lägret i norra Syrien.

När barnen landade i Sverige ropade de ”jippie”, har Galvez berättat för SVT Nyheter.

Sedan dess har de sju barnen varit på HVB-hem, men det är nu dags för syskonen att delas upp och flytta till olika familjehem.

”Väcker så många känslor”

Dagens Nyheter har träffat mannen som är särskild förordnad vårdnadshavare. Just nu håller han på att administrera barnens namnbyten. Enligt Socialtjänstens beslut ska efternamnet Skråmo tas bort och barnens arabiska förnamn kompletteras, skriver DN.

Mannen beskrivs som en tvåbarnspappa från en kristen uppväxt som jobbar inom industrin och har porträtt på rockikoner som Jimi Hendrix, David Bowie och Patti Smith på väggarna. Han har varit god man sedan 2007 och haft hand om ett hundratal ensamkommande minderåriga. Mannen följde nyhetsflödet om de föräldralösa barnen och undrade hur det skulle bli när de kom hem.

– Jag ville verkligen ha just dem. Stackarna... Mer nytta som vårdnadshavare kan man väl inte göra? I min värld borde alla reagera positivt på att jag gör detta, men så är det inte tyvärr. De väcker så många känslor, även negativa, säger mannen till DN.

Hemligt uppdrag

Omgivningen känner inte till mannens särskilda uppdrag. I rollen som vårdnadshavare ska han administrera att barnen får träffa varandra och sina släktingar. Och han ser det som sin uppgift att barnen ska leva sina liv fritt från religiös indoktrinering.

– Barn är alltid oskyldiga. De kan inte – och ska inte – stå för vad deras föräldrar gjort. Jag tycker att alla svenska barn ska tas hem från lägren i Syrien, även de som har föräldrar i livet, säger mannen till DN.

De föräldralösa ”Skråmobarnen” är de enda från al-Hol-lägret som fått officiell hjälp att komma hem till Sverige, efter en uppväxt hos Islamiska statens självutropade och besegrade kalifat. De var utmärglade efter sin tid i Syrien. Den yngste pojken, ett år gammal, ska ha vägt mindre än tre kilo och kunde inte gå. Men han har repat sig under tiden i Sverige, säger vårdnadshavaren i intervjun med Dagens Nyheter.

– Det är fantastiskt att se honom nu. Han var först med att få ett permanent nytt hem med syskon som älskar honom. När jag eller socialen hälsar på undrar de oroligt om han inte ska få stanna. Han är verkligen i goda händer och leker och skrattar. Och ja, han går nu!

Publisert:

LÄS VIDARE