Centrum

Sorgetåg för klimatet gick genom Malmö

avRobert Rosén

Foto: Robert Rosén
Aktivisterna samlades utanför Stadshuset.

Halloween firas med skräck och skrämsel.

Det tog Extinction Rebellion tillvara på när man utförde en aktion i Malmö.

– Vi håller faktiskt på att gå rakt in i en sån tid själva, säger Karin S. Persson, pressansvarig för upproret i Malmö.

Det internationella upproret Extinction Rebellion har som krav att klimathotet börjar behandlas som en kris. I våras kom medlemmar i upproret också med ett medborgarförslag gällande att utlysa klimatnödläge i Malmö.

Under Fridays For Future har sympatisörer till Extinction Rebellion samlats utanför Stadshuset i Malmö och deltagit i demonstrationerna. På torsdagen utförde de dock en egen aktion i staden.

De ställde då upp i ett så kallat sorgetåg för att uppmärksamma klimatskräcken.

– Nu är det halloween- och allhelgonaveckan och då tar vi lite tillfället i akt. Då håller vi på att låtsasskräms och klär ut oss till döingar, men vi håller faktiskt på att gå rakt in i en sån tid själva. Det vill vi visa med det här tåget, säger Karin S. Persson, pressansvarig för Extinction Rebellion i Malmö.

Stöttas av Fridays for Future

Varför väljer ni att ha det här tåget?

– För vi har stått utanför kommunfullmäktige sju gånger nu. Vi får accelerera lite varje gång också och göra någonting. Vi vill också visa det för fler. När vi står på Stortorget är det bara de som ser oss men nu är det fler som ser oss.

Tåget började utanför Stadshuset och vandrade sedan ner till Rådhuset - och kommunfullmäktiges månadsmöte. På fullmäktige var det också planerat att aktionen skulle ha stöd av Fridays For Future, vars sympatisörer meddelat att de skulle ta plats på åhörarläktarna i vita skjortor.

– De har en stödmanifestation som kommer gå in på kommunfullmäktige och stötta. För Vänsterpartiet ska ta upp frågan i dag, varför vårt initiativ inte kommer upp, säger Persson och hänvisar till förslaget om att utlysa klimatnödläge.

1 av 3 | Foto: Robert Rosén
Skyltar, flaggor och plakat användes.

Kista och fejkblod

Aktionen gick under namnet ”våra barns blod”.

– Vi vill föra fram det. Det är ingenting vi pratar om. Genom att göra det till en manifestation med en fysisk kista och åtta liter blod materialiserar man krisen lite mer. Nu är det så diffust. Det är ingen som ser koldioxid precis.

Ett 40-tal aktivister hade under torsdagsförmiddagen slutit upp för att delta i sorgetåget.

– Det är jättebra. Jag är väldigt positiv till att vi är så många.

Extinction Rebellion startade i Storbritannien 2018 och finns i dag på flera orter i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM

Centrum

Malmö

Rådhuset

Halloween