Stor risk för brittisk krasch ut ur EU

avTT

1 av 3 | Foto: Stina Stjernkvist/TT
EU-minister Hans Dahlgren (S) ser en överhängande risk för att höstens brexitkaos slutar med ett brittiskt EU-utträde utan avtal. Arkivbild.

Brexit utan avtal kan vara ett fullbordat faktum om fem veckor.

– Risken är fortfarande överhängande, säger EU-minister Hans Dahlgren (S), efter ett möte med den brittiske brexitministern Steve Barclay i London.

Budskapet från den brittiska regeringen har varit tydligt sedan Boris Johnson tog över som premiärminister efter Theresa May i somras.

– Han är ju väldigt bestämd på att man ska lämna den 1 november, med eller utan avtal. Han är väldigt kategoriskt, säger Hans Dahlgren.

Viktigt för Sverige

Detta var också budskapet från Barclay. Brexitministern var enligt Dahlgren särskilt noga med att förklara varför den brittiska regeringen inte kan acceptera den reservlösning om en öppen gräns mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland efter brexit så länge inget annat går att komma överens om.

Dahlgren förklarade samtidigt för Barclay hur viktigt det är för Sverige att det blir ett ordnat utträde, med ett avtal.

Storbritannien är Sveriges sjunde största exportmarknad och den femte största importmarknaden. Och brexit utan avtal skulle skapa stor osäkerhet, inte minst för de 100 000 svenskarna som bor i Storbritannien och svenska företag med verksamhet som omsätter hundratals miljarder kronor i landet.

– Men jag förhandlar inte med honom. Förhandlingen äger rum mellan britterna och EU-kommissionen, säger Dahlgren.

– Fast det är klart att de har en uppfattning och vi har en annan uppfattning. Det är där vi står, tillägger han.

Dahlgren avstår från att bedöma den brittiska högsta domstolens beslut om att ogiltigförklara stängningen av det brittiska parlamentet till den 14 oktober, som gjorts på initiativ av Boris Johnsons regering.

Ont om tid

Det brittiska parlamentets talman John Bercow har redan kallat samman underhusets ledamöter till lunchtid på onsdagen.

– Vi får se vad som händer nu, säger Dahlgren.

Huvudspåret är att EU och den brittiska regeringen lyckas förhandla fram ett nytt avtal på några veckor. Men det är ont om tid. Åtminstone om tanken är att avtalet ska vara på plats till EU-toppmötet den 17–18 oktober.

EU-sidan har unisont meddelat att de bara ser utrymme för ganska kosmetiska förändringar i det avtal som Theresa May förhandlade fram. Detta trots att avtalet, i lite olika varianter, redan har ratats av det brittiska underhuset tre gånger.

– De principer som ligger bakom det avtal som vi hade med Theresa Mays regering måste stå fast, säger Dahlgren.

Det gäller såväl medborgarnas rättigheter som vad britterna ska betala för skilsmässan (39 miljarder euro), enligt EU-ministern. Men framför allt gäller detta kanske inställningen i frågan om hur gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland ska hanteras i framtiden.

Har inte gett upp

EU håller än så länge benhårt fast vid att det som nödlösning – om det inte går att göra upp om något annat – ska vara en helt öppen gräns mellan de två länderna på den irländska ön. Från brittisk sida har detta upplägg sågats. Det anses bland annat riskera att splittra Storbritannien i två delar efter brexit.

Dahlgren har inte gett upp hoppet, trots att väldigt lite just nu pekar på att det på några veckor ska gå att få till ett utträdesavtal.

– Det är möjligt. Det har både EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och Boris Johnson sagt. De hoppas båda på ett avtal, säger han.

En förlängd förhandlingsfrist är en alternativ väg att gå. Men Boris Johnson har sagt att han hellre ligger "död i ett dike" än begär detta – trots att det brittiska underhuset i lag har instruerat regeringen att om det inte finns något godkänt utträdesavtal på plats den 19 oktober lägga fram en begäran om en tremånaders förlängning av förhandlingsfristen, till den 31 januari 2020.

Nyval eller folkomröstning

En sådan förlängning måste även godkännas av EU, vilket inte är helt självklart.

– Men om det finns en påtaglig anledning till att förlänga kommer vi inte att stå i vägen för det. Det skulle kunna vara en ny folkomröstning eller nyval i Storbritannien, säger Dahlgren.

Förutom mötet med Steve Barclay träffar Dahlgren på resan till Storbritannien svenska företag och medborgare i London, för att prata om hur de påverkas om det blir ett avtalslöst utträde. Dahlgren ska även besöka socialdemokratiska Labours partikongress i Brighton för att lyssna på ett tal av oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

PODD: Brexit: Därför stoppas ett nyval

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om varför Labour stoppar ett nyval i Storbritannien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen