Donald Trump hotas av riksrätt

Expert: Riksrätt mot Trump är oundviklig

avTT

Foto: Anders Wiklund/TT
USA-experten Erik Åsard. Arkivbild.

Donald Trumps vädjan till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är en brottslig handling som är unik i sitt slag, enligt USA-experten Erik Åsard.

– Nu blir en riksrättsprocess oundviklig, säger han.

I den skriftliga redogörelsen av telefonsamtalet med Zelenskyj från den 25 juli, som publicerades på Vita husets sajt under onsdagen, ber Trump om "en tjänst" – närmare bestämt att titta närmare på rykten om huruvida den tidigare vicepresidenten och numera presidentkandidaten Joe Biden har stoppat ett åtal i Ukraina mot sin son.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, säger att utskriften är "väldigt avslöjande".

– Det som är anmärkningsvärt och egentligen unikt är att han ber direkt en utländsk statsledare om hjälp med att komma åt en egen politisk motståndare på hemmaplan. Det är ett lagbrott eftersom en presidentkandidat inte får ta emot en förmån från utlandet. Det är inte specificerat vad en förmån är, men det här kan mycket väl tolkas som det eftersom skulle vara förmånligt för Trump om det här sattes i verket, säger Åsard.

"Förändrar inte faktum"

Trump förnekar att han utövat påtryckningar mot Zelenskyj. Erik Åsard tycker att detta ska ses i ljuset av att den amerikanska presidenten ofta far med direkta osanningar.

– Trump är en person som är helt skamlös och då förnekar han saker som också är uppenbara. Det står alldeles klart vad han sade i samtalet, och att han förnekar det förändrar inte faktum.

Under hård press

Erik Åsard tolkar Vita husets publicering av utskriften som att Trump tror att den friar honom från anklagelserna om maktmissbruk. En grov felbedömning, enligt Åsard.

Professorn ställer sig frågande till hur mycket av samtalet som redovisas.

– Det är rätt mycket som har tagits bort, och som är markerat med punkter. På vissa centrala punkter är det plötsligt ett hopp och det kommer någonting nytt.

– Men det är egentligen inte så viktigt eftersom det som har lagts fram är tillräckligt skadligt, nu blir en riksrättsprocess oundviklig, säger Erik Åsard.

En stor motgång

Åsard vill inte spekulera kring om Trump fälls eller inte om han ställs inför riksrätt, men konstaterar att Republikanerna, som Trump tillhör, har en solid majoritet i senaten.

– Det behövs 67 av 100 senatorer för att fälla honom, och det har inte motståndarna i dag, långt därifrån faktiskt.

Men även om Trump frias skulle det vara en stor motgång för honom att överhuvudtaget ha ställts inför riksrätt, säger Åsard.

– Oavsett hur det här slutar kommer det stå i historieböckerna att han är en av få presidenter som har blivit föremål för en riksrättsprocess. Det tror jag att han är väldigt störd över.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan till denna text var uppgifterna om vad visselblåsaren. sagt missvisande.