Stora protester när Donald Trump möter Theresa May

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

På tisdagen träffar Donald Trump avgående premiärminister Theresa May vid sitt statsbesök i Storbritannien.

Samtidigt väntas stora protester mot den amerikanske presidenten i centrala London.

Demonstranterna har bland annat ställt upp en staty av Trump på en guldtoalett och blåst upp en jätteballong som föreställer en arg Trumpbebis.

Nära 250 000 personer beräknas delta i protesterna som utgår från Trafalgar square i centrala London i dag, uppger brittiska medier.

En av talarna är Labourledaren Jeremy Corbyn, som redan under gårdagen bojkottade Trumps besök hos drottningen i Buckingham Palace.

Han har sagt att protesterna är en ”möjlighet att ge solidaritet med de som han (Trump, reds anm.) attackerat i Amerika, runt om i världen, och i vårt eget land”, uppger The Sun. Men Corbyn har också fått kritik för att inte ha riktat lika hårda ord mot exempelvis Kinas president Xi Jinping vid dennes statsbesök.

Demonstranterna har använt sig av rekvisita för att protestera mot den amerikanske presidentens besök. Sky news reporter rapporterar om en ”Trumpgorilla” och någon som klätt ut sig till förre utrikesministern Boris Johnson vid Parliament square.

1 av 3 | Foto: AP / Matt Dunham
En stor balong föreställande president Trump som en arg baby tronar över protestanterna vid Parliament Square

Även en staty av Trump på en guldig toalettstol, och en jätteballong av Trump som arg bebis, har setts i centrala London, enligt Daily Mail.

Trump skapade rabalder redan inför sitt tre dagar långa statsbesök när han i en intervju med The Sun bland annat deklarerade att Boris Johnson, som är en av 13 konservativa kandidater till premiärministeruppdraget, skulle vara bäst på posten.

I dag träffar han den avgående premiärministern Theresa May. Han väntas då ta upp konflikten med Huawei, och kan komma att kräva att även Storbritannien förbjuder teknikexport till den kinesiska telekomjätten, något USA beslutat om ska ske från augusti.

1 av 2 | Foto: Dan Kitwood / Getty Images Europe
Paret Trump möter avgående premiärminister May
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM