Rådet: Fota renen från bilen – undvik selfies

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Renkalvar har blivit stressade av fjällturister i Stekenjokk som stannar för att ta bilder och blockerar vägen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Renkalvar har blivit stressade av fjällturister i Stekenjokk som stannar för att ta bilder och blockerar vägen. Arkivbild.

Turister på närgången selfiejakt skapar stora problem i Stekenjokks fjällvärld.

Tipset från naturbevakaren Håkan Berglund är tydligt: stanna i bilen, veva ner rutan – och fota snabbt.

Flera samebyar har sina renbetesmarker på Vildmarksvägen, som ligger på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län.

På senare tid har turister stannat till på vägen och tagit sig fram till renarna för att ta en selfie, och nu slår länsstyrelsens naturbevakare larm om gästerna, rapporterar SVT Nyheter Jämtland och Västerbotten.

Exempelvis har husbilar blockerat vägen, vilket lett till att renkalvar skiljts från sina vajor. Några kalvar som inte hittat tillbaka till sin vaja har fått avlivas, enligt SVT.

"Fota och rulla vidare"

Så, vad ska en fotosugen fjällturist i en bil tänka på om en ren uppenbarar sig? Naturbevakaren Håkan Berglund vid länsstyrelsen i Jämtland säger till TT att det viktigaste är att visa hänsyn. Sitt kvar inne i bilen om du måste stanna. Vill du fota så gör det diskret.

– Det bästa är att bara veva ner rutan och ta ett kort lite snabbt, och sedan rulla vidare – inte börja springa ut på fjället.

Tips till vandrare

Turister på cykel eller till fots ute på fjället bör också stanna till och tydligt vika av om en ren dyker upp. Gå inte mot renen, uppmanar Håkan Berglund.

– Men allt beror på avstånd. Kommer man över en kulle där det helt plötsligt är en ren på andra sidan, och man bara fortsätter att gå och hastigt börjar ta upp kameran – då bär det iväg, säger Håkan Berglund och syftar på renens fart.

Drar renen i väg riskerar hjorden att skingras. I värsta fall är det en kalv som inte hittar tillbaka till sin vaja.

TT: Kan en ren gå till attack om den upplever en som hotfull?

– Nej, det tror jag då inte.

Oddasat har tidigare rapporterat om störningar på rennäringen, uppger SVT.

Publicerad: