Danskarna ensamma under pandemin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Danskarna känner sig allt mer ensamma. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Danskarna känner sig allt mer ensamma. Arkivbild.

Andelen danskar som beskriver sig själva som mycket ensamma har fördubblats under coronapandemin, visar en undersökning från Röda Korset.

1003 representativt utvalda danskar har tillfrågats i enkäten. Var femte dansk säger sig i undersökningen nu vara mycket ensam, och sju av tio av de som känner sig så upplever att det har blivit värre under krisen, rapporterar Kristeligt Dagblad.

När myndigheten Sundhedsstyrelsen, som ansvarar för vårdfrågor, ställde samma fråga i en undersökning 2017 uppgav färre än var tionde dansk att de kände sig väldigt ensamma.

I den nya studien upplever nu var tionde dansk också att de är oroliga över att tappa sociala relationer eller delar av sitt nätverk till följd av covid-19.

– Man förstår att ensamhet växer under coronan, men det är chockerande att det är mer än dubbelt så många ensamma människor. Siffrorna visar att danskarna, som redan var ensamma, känner sig ännu mer isolerade. Problemet är mest allvarligt bland ungdomar mellan 18 och 29 år. Coronakrisen förvärrar problemen bland dem som redan har det svårt, säger Anders Ladekarl, generalsekreterare för danska Röda Korset till tidningen.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN