Biden: Väljer du Donald Trump framför mig så är du inte svart

Demokraternas toppnamn Joe Biden har hamnat i blåsväder.

Detta efter att ha sagt att den afroamerikan som röstar på Donald Trump, och inte honom själv, i presidentvalet ”inte är svart”.

– Jag skulle inte varit så kaxig, säger Biden till sitt försvar.

Charlamagne tha God intervjuar Joe Biden.
Charlamagne tha God intervjuar Joe Biden.

På fredagen deltog Biden, som är Demokraternas mest populära kandidat för presidentposten, i det populära radioprogrammet "The Breakfast Club”.

Under programmet betonade Joe Biden sitt stöd hos den afroamerikanska väljarbasen och garanterade bland annat att han, om han skulle väljas till president, övervägde flera mörkhyade kvinnliga kandidater till viceposten.

Mot slutet av intervjun avbröts programledaren ”Charlamagne tha God” av en assistent som påpekade att Bidens tid hade runnit ut, vilket inte föll i god jord hos Charlamagne.

– Du kan inte göra så mot svart media! utbrast han varpå Biden svarade att han var tvungen att maka på sig för att hans fru skulle använda studion i ett annat syfte.

Programledaren nöjde sig med svaret men sa att han skulle vilja återkomma mer fler frågor till Biden längre fram under valrörelsen.

– Fler frågor? Om du inte kan bestämma dig för om du stödjer mig eller Trump så är du inte svart! svarade Biden och lutade sig fram mot kameran.

”Rasistiskt”

Sedan sändningen har kritiken mot Biden haglat i bland annat sociala medier. I ett klipp på Twitter som delats tusentals gånger säger en amerikansk väljare att han aldrig hört något liknande från en politiker någonsin.

– Min kärlek för mig själv som en mörkhyad man står och faller inte med vem jag röstar på, säger mannen.

En upprörd Charlamagne tha God intervjuades själv av CNN om uttalandet.

– Det var en chock att höra något sådant från en gammal vit man som Joe Biden, sa han.

Även den republikanska Trump-kampanjens Katrina Pierson har reagerat mot Biden och kallar uttalandet för både rasistiskt och avhumaniserande.

”Skulle inte varit så kaxig”

Senare på fredagen försökte Biden släta över uttalandet.

– Min kommentar kunde tolkas som att jag tar afroamerikanernas röster för givna, men inget kunde vara längre från sanningen, sa Biden i ett samtal med the National Black Chamber of Commerce, enligt ABC.

– Jag skulle inte varit så kaxig. Ingen ska känna sig tvingad att rösta på ett parti på grund av deras hudfärg, religion eller bakgrund.

Publisert:

LÄS VIDARE