Kritiken mot manifestationen: ”Vansinne”

Politiker och experter reagerar starkt på manifestationen.
Politiker och experter reagerar starkt på manifestationen.

Tusentals väntas delta i demonstrationen i Malmö.

Både experter och politiker befarar nu att det kan bli en utlösande faktor för coronakrisen i Malmö.

– Ni har en förhållandevis bra situation i Malmö men det kan dramatiskt förändras till det sämre, säger Björn Olsen, smittskyddsexpert.

Aftonbladet har tidigare under dagen rapporterat om den demonstration som väntas ta plats i Malmö under torsdagskvällen. Tusentals personer har anmält sitt intresse för att mötas upp på Ribersborg för att stötta de amerikanska protesterna och visa sitt motstånd mot rasismen.

Att en demonstration planeras väcker upprördhet bland experterna.

Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar, menar att det är oanständigt med tanke på covid-19 och att man bör visa sitt stöd för USA på andra sätt.

– Ur smittskyddssynpunkt är det ju vansinne. Ni har en förhållandevis bra situation i Malmö men det kan dramatiskt förändras till det sämre om man tillåter det där, säger Björn Olsen.

Björn Olsen reagerar starkt på demonstrationsplanerna.
Björn Olsen reagerar starkt på demonstrationsplanerna.

Tegnell anser det olämpligt

Demonstrationer av det här slaget bör enligt honom vänta tills att coronasituationen ser annorlunda ut.

– Vi har trots allt en pandemi och då måste man så långt som möjligt undvika den här typen av aktiviteter. Jag förstår precis människors upprördhet men ibland måste man sätta saker på vänt faktiskt, säger Olsen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade också demonstrationen i Malmö på den dagliga presskonferensen på torsdagseftermiddagen.

– Det är samma sak som tidigare. Vi vet att den typen av stora folksamlingar är en risk. De är olämpliga och olagliga, sa Tegnell på presskonferensen.

”Utlösande faktorn”

Polisen uppger att den i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendation bara gett tillstånd till att 50 personer samlas och oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) uppmanar demonstranter att visa sitt stöd digitalt istället. De som faktiskt beger sig till Ribersborg i kväll bör följa rekommendationerna om max 50 personer och hålla avstånd, understryker han.

– Jag tycker att solidaritet med George Floyd och alla som drabbas av vidrig rasism är viktigt. Men det är också viktigt med solidaritet mot Malmöborna som tillhör olika riskgrupper och riskerar att omkomma om de blir smittade, säger Torbjörn Tegnhammar och fortsätter:

– Samlas väldigt många på samma plats och någon eller några är smittade kan det få katastrofala följder. Det kan vara den utlösande faktorn som gör att vi får en riktig kris, motsvarande den i Stockholm. Det måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt.

Torbjörn Tegnhammar ser gärna att det demonstreras - men i så fall digitalt.
Torbjörn Tegnhammar ser gärna att det demonstreras - men i så fall digitalt.

Budskapet: Stanna hemma

Han har själv varit i kontakt med polisen under dagen för att försäkra sig om att situationen tas på allvar.

– Minnet av det vidriga mord George Floyd drabbades av måste leda till någonting gott. Till förbättring och utveckling. Inte befläckas av oskyldiga coronadödsoffer i Malmö och Skåne. Så budskapet från mig är att stanna hemma.

Björn Olsen menar att effekten av en demonstration med tusentals människor kommer märkas av först om tre veckor-en månads tid.

”Otroligt effektiva smittkedjor”

– Problemet är att de som kommer till demonstrationen inte främst drabbas av infektionen. Det är inte de som stryker med av corona. Det är oftast unga människor som kommer och de kan fungera som otroligt effektiva smittkedjor.

I Facebookevenemanget lyfter arrangörerna fram att demonstranterna ska hålla två meters avstånd till varandra och bära munskydd. Allt för att minska smittorisken.

– Man ska hålla två meters avstånd men det innebär att hela Malmö blir fullt med tvåmetersluckor. Det kommer inte funka. Det säger ju sig själv. Nej, det här är inte bra. Inte alls bra, säger Olsen.

Publisert:

LÄS VIDARE