Sommarvärmen håller i sig – ett tag

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:

Årets hittills varmaste dag blev det i går på flera platser. Och det blir fortsatt sommarvarmt ett par dygn till.

– Men sedan går vi mot ostadigare och blötare väder under andra halvan av veckan, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Strax efter lunch i går, måndag, var det en bra bit över 25 grader varmt i stora delar av landet. På flera platser i Medelpad var det över 29 grader.

– Kulmen på den här värmen nåddes under måndagen, men delar av värmen stannar även under tisdag och onsdag, säger Mikael Sjöstrand.

Hel del regn

Även i dag och i morgon, onsdag, kan det lokalt bli över 25 grader varmt. Men sedan är det tillfälligt slut på högsommarvärmen.

– Det är två större nederbördsområden som kommer att passera över Svealand, Götaland och södra delarna av Norrland under fredag, lördag och söndag. Så på flera platser kan man nog räkna med en hel del regn, även om det nog inte är några regnrekord att räkna med.

I går var det över 25 grader i stora delar av landet. Och värmen håller i sig – ett tag. Men snart blir det svalare. Arkivbild.
Foto: Björn Lindahl
I går var det över 25 grader i stora delar av landet. Och värmen håller i sig – ett tag. Men snart blir det svalare. Arkivbild.

Med regnet kommer också betydligt lägre temperaturer, runt 10-15 grader i stora delar av landet.

– Sedan ser det ut att bli lite varmare igen i början av nästa vecka. Men det fortsätter att vara omväxlande med lågtryck och högtrycksryggar, även om det sakta blir varmare.

Stor brandrisk

Regnet välkomnas säkert av brandförsvaret. Den senaste månaden har varit ovanligt torr i stora delar av landet, även om det i de östra delarna regnat mer än normalt. Efter den snöfattiga vintern är det mycket torrt i markerna och risken för skogs- och gräsbränder är stor i så gott som hela landet. På Öland och Gotland är brandrisken till och med extremt stor.

Under helgen rasade flera skogsbränder på olika platser i landet. Bland annat brann det i skogen nordväst om Gävle och i ett naturreservat söder om Stockholm.

Publicerad:

LÄS VIDARE