Sommarvärdar 2019

Desperationen hörs fortfarande i hennes röst

Av: 

Wolfgang Hansson

Maria Borelius.
Maria Borelius.

NYHETER

Det är mycket som ska hinnas med i Maria Borelius Sommar. Allt från vargbett till gud.

Men det som fastnar hos mig är ändå käftsmällen i den rekordkorta karriären som minister och missade chanser att få invandrarkvinnor i jobb.

Fortfarande elva år efter att hon tvingades avgå som handelsminister efter mindre än en vecka därför att hon betalat en barnvakt svart är det ett trauma för henne.

Hon drabbas av drevets fulla kraft. Trots att hon själv är journalist är hon helt hjälplös. Säpo meddelar att hon har minst 50 mordhot mot sig och inte kan bo kvar hemma. Hon är i chock. Kan inte tänka klart. Hon beskriver känslan som att falla 30 meter rakt ner mot en cementplatta.

Trots att det gått så lång tid hörs desperationen i hennes röst.

När hon berättar att ingen från det parti hon representerade hörde av sig tror man knappt det är sant. Total radiotystnad.

Hur tänkte Moderaterna?

Det säger något om politikens orimliga villkor.

Maria Borelius har mycket intressant att berätta men ofta störs det av en mekanisk uppräkning av namn och projekt. Lite namedropping om ett möte med Bill Clinton och en fika med exprinsessan Fergie.

Borelius sätter dock fingret på en öm punkt när hon beskriver hur Sverige är besatt av att debattera hur många invandrare vi ska släppa in genom vår dörr medan ingen bryr sig om vad som händer med dem som redan blivit insläppta.

Maria Borelius arbetar med ett projekt som fått många invandrarkvinnor att starta eget men beskriver hur samhället är helt ointresserat av ta till sig kunskapen trots att alla ropar efter integration.

Istället är nästan alla fortsatt besatta av antalet som ska genom dörren.

En bit in i programmet när Borelius nästan överentusiastiskt berättar om hur ett byte till nyttigare anti-inflammatorisk kost som bär, nötter och fet fisk får henne att må bättre skriver jag i mitt anteckningsblock att hon låter nyfrälst.

Ändå blir jag lite förvånad när hon mot slutet berättar om sin nyvunna andlighet. Hur hon börjat läsa Bibeln och mött Gud.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är sommarpratarna 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Sommar i P1

Radio

Bibeln