Nio döda i flygkrasch utanför Umeå

Av:  TT

Nio personer omkom i en flygolycka utanför Umeå på söndagen.

Det var ett mindre flygplan med fallskärmshoppare som störtade ned på en ö i Umeälven kort efter start. Ingen av personerna ombord överlevde kraschen.

Planet lyfte från Umeå flygplats klockan 13.33 och flygtornet fick haverilarmet klockan 14.12. En kort filmsekvens som Aftonbladet publicerar visar hur planet störtar till synes vertikalt, rakt ned med nosen först.

Ombord satt en grupp fallskärmshoppare och samtliga omkom. De var alla svenska medborgare hemmahörande i Västerbotten respektive Norrbotten.

Planet kraschade på ön Storsandskär som ligger två kilometer från banänden på Umeå flygplats, i Umeälvens delta.

"Väldigt trasigt"

Planet störtade ned mitt på ön, en bit ifrån närmaste bebyggelse.

– Det är lite svårtillgänglig terräng; lite bergigt, snårigt och skogigt. De som kom fram sade att planet gått ned i marken, säger räddningstjänstens inre befäl Conny Qvarfordt till TT.

– Vad jag förstod var det väldigt trasigt.

När polis och räddningspersonal kom till älvstranden på motsatt sida från ön fick de hjälp att ta sig över. På så vis kom de fram snabbt till olycksplatsen.

– Redan när vi kom fram fanns där privatpersoner i båtar som kunde sätta vår personal i båtar och köra över dem. Det var jättehjälpsamt och jag är tacksam för det, säger Christer Björkman vid räddningstjänsten vid en presskonferens.

Det gick snabbt upp för personerna som först kom till platsen att det inte fanns några överlevande där.

Räddningstjänsten och polisen har sedan arbetat med att förflytta de omkomnas kvarlevor från ön. Olycksplatsen har spärrats av och många människor har samlats vid polisens band under dagen.

Två vingar, motorn igång

Flera vittnen uppger att de tyckt sig ha sett att planet mist ena vingen i luften.

Men enligt Statens Haverikommission, som utreder olyckan, har personer som varit på nedslagsplatsen konstaterat att vingarna sitter kvar på olycksplanet.

– Vad som har hänt kan jag inte svara på ännu. Vi kan konstatera att två vingar är kvar och en gående motor, säger avdelningschef Peter Swaffer som leder haveriutredningen.

Polisen uppmanar alla som hittar något som ser ut som en flygplansdel eller något annat som kan tänkas ha med olyckan att göra – på land eller i älven – att ta kontakt med myndigheten.

– Man ska inte själv röra dessa om man hittar något. Det ligger ju utefter stranden och liknande, säger Christoffer Morén vid polisen på söndagskvällens presskonferens.

Swedavia uppger att planet är ett GippsAero GA8 Airvan, en flygplansmodell som i regel är knappt nio meter lång, med propeller på nosen.

Löfven: Stor sorg

Statsminister Stefan Löfven tar emot beskedet om olyckan med stor sorg.

"Jag tänker på de omkomna och deras anhöriga i denna svåra stund", säger han enligt ett skriftligt uttalande till TT.

"Regeringen är i nära kontakt med berörda myndigheter och det är nu viktigt att utreda orsaken."

Även kung Carl XVI Gustaf framför sina kondoleanser i ett skriftligt uttalande.

Region Västerbotten meddelar att Norrlands universitetssjukhus har gått upp i stabsläge med anledning av olyckan. Umeå kommun har kallat in sin särskilda krishanteringsgrupp.

Vittnen, anhöriga och andra som behöver prata eller få stöd bjuds in till Ålidhemskyrkan i Umeå.

Publisert: