Öborna i chock efter flygkraschen

Den lilla ön Storsandskär är en liten stilla oas mitt i Umeälven.

Friden bröts när ett flygplan kraschade där under söndagen.

– Man får inte in det i skallen. Att nio människor dog, precis här utanför, säger Ulla-Stina Spetz, 64, som bor 200 meter från olycksplatsen.

Umeälven strömmar på båda sidor av Storsandskär, två kilometer lång, okänd för världen. Umeå ligger en halvmil bort.

Världens ögon riktades mot den lilla ön när ett plan med nio personer kraschade där strax efter klockan två på söndagseftermiddagen.

– Det är helt otroligt. Det här är ingenting man vill uppleva, säger Bobo Spetz, 66, som har haft hus på ön i 20 år.

Trots att han var hemma när planet kraschade bara 200 meter bort hörde han det inte. Men Ulla-Stina Spetz, 64, hade på radion och det var där de hörde vad som hänt.

– Men man får inte in det i skallen. Att nio människor dog, precis här utanför, säger hon.

Svår terräng

På Storsandsskär rullar inga bilar och man behöver privat båt för att ta sig dit. Det är en fridfull plats med ungefär fyrtio hus en bit upp från strandkanten. I åtta-nio av dem bor ägarna året runt.

– Det är många umebor som inte ens vet Storsandsskär är. Så när de kommer hit blir de helt förvånade, att något så fint kan vara så nära, säger Ulla-Stina Spetz.

Mitt på ön växer skogen tät. Många granar har fällts nyligen, för att skapa en bättre miljö för djuren. Men de liggande träden på marken gjorde terrängen svårtillgänglig för räddningstjänsten. De boende gjorde så gott de kunde för att hjälpa till.

En man berättar hur han lånade ut sitt terrängfordon så att räddningsinsatsen kunde komma fram. En annan sprang med kaffe. En tredje körde båt. Storsandsskärsbornas hjälp var ovärderlig, berättade räddningstjänsten senare för media.

Brukar se fallskärmshoppare

De boende på Storsandskär brukar se fallskärmshoppare när de sitter i sina trädgårdar. Ön ligger nära flygplatsen. Både reguljärflyg och sportflyg brukar fara över dem.

Några har någon gång tänkt tanken: ”Vad skulle hända om ett flygplan kraschade?” Och de senaste dagarna har en och annan slagits av tanken på vad som hade kunnat hända om planet störtat på något av husen.

– Det är ju bara en 400 meter bred ö och det störtade mitt på. Det hade ju kunnat hamna vart som helst, säger Bobo Spetz.

– Nu tänker man bara på de anhöriga. Hela tiden, säger Ulla-Stina Spetz och Bobo håller med.

Otäck känsla i kroppen

Öborna är skakade och försöker smälta det som hänt.

Bara några dagar tidigare klippte öborna gemensamt stigen runt ön. För att det skulle bli lättare att ta sig fram. Nu tycker Ulla-Stina Spetz att det känns skrämmande att ta den där promenaden.

– Det är känslan av att nio människor fick sätta livet till, just här. Bara känslan att gå förbi, även om man inte ser flygplanet, känns otäck.


PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den mest allvarliga sedan 1989.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord kan då inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE