Sea Watch-kapten förhörd i Italien

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kaptenen Carola Rackete vid rätten där hon förhördes under torsdagen.
Foto: Pasquale Claudio Montana Lampo/AP/TT
Kaptenen Carola Rackete vid rätten där hon förhördes under torsdagen.

Den tyska kaptenen Carola Rackete, som i slutet av juni trängde sig förbi kustbevakningen för att med räddade migranter ta sig in i en hamn, har förhörts av åklagare i Italien.

Hon misstänks bland annat för att ha underlättat illegal invandring.

Carola Rackete fick på torsdagen förklara för åklagare varför hon och hennes besättning räddade migranterna och inte inväntande den libyska kustbevakningen, som har jurisdiktion över området, och varför hon satte kurs mot Italien och inte Libyen eller Tunisien.

Utanför domstolsbyggnaden väntade anhängare som höll upp en banderoll med texten "att rädda liv är inget brott".

– Jag är väldigt glad att jag i dag fick möjlighet att förklara alla detaljer kring räddningsinsatsen, sade hon.

Den 31-åriga kaptenen greps den 29 juni för att ha kört in i hamnen med 40 migranter som hade befunnit sig ombord i över två veckor utan att få gå i land. Tre dagar senare släpptes hon ur italiensk husarrest efter ett beslut från en domare som motiverade det med att kaptenen hade agerat för att rädda liv.

Fartyget Sea Watch 3 är taget i beslag av polisen och Rackete utreds i två fall: för att ha kört in på italienskt vatten trots direkta order att stanna, och för att ha underlättat illegal invandring.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, vill att landets hamnar ska hållas stängda för migranter som försöker ta sig över Medelhavet.

Publicerad: