Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Planet störtade mot marken – från fyra kilometers höjd

Flightradar24 visar hur planet flög innan kraschen utanför Umeå

Publicerad 2019-07-15

Över 4 000 meter upp i luften gick någonting fruktansvärt fel.

Det enmotoriga planet störtade okontrollerat mot marken – och kraschade på ön Storsandskär i Umeälven. Samtliga nio ombord dog.

– Det är ett stort pussel som vi ska lägga nu, säger Peter Schwaffer på Statens haverikommission.

Det var dagens tredje flygning. Det enmotoriga sportplanet av modellen GippsAero GA8 Airvan lyfte från Umeås flygplats klockan 13.33 på söndagseftermiddagen. Ombord fanns förutom piloten även åtta fallskärmshoppare.

Tolv minuter senare dök planet upp på sajten Flightradar24. Det befann sig då över Östersjön, en bit söder om det lilla samhället Norrmjöle. Från den punkten går det att följa den ödesdigra färden minut för minut.

Störtade helt okontrollerat

Planet flög i nordöstlig riktning in mot Umeå. 13.55 vände det dock, passerade Holmsund och tog sig ut över havet. Nästan på slaget 14.00 styrde flygmaskinen norrut igen samtidigt som det steg.

Den sista noteringen på Flighradar24 är från 14.07. Då befann sig planet på drygt 4 100 meters höjd över ön Storsandskär i Umeälven.

Därifrån störtade planet till synes helt okontrollerat ner i marken. Räddningspersonalen som kom till platsen kunde inte göra någonting annat än att konstatera att samtliga ombord var döda.

”Ett stort pussel”

Utredare från Statens haverikommission har redan satt igång arbetet med att ta reda på vad som gjorde att planet plötsligt föll från skyn.

– Man brukar klättra som högst till den höjden för att släppa fallskärmshoppare. Högre kan man inte gå utan syrgas, säger Peter Schwaffer, avdelningschef på haverikommissionen.

– Någonting har hänt när planet befann sig på den höga höjden. Men jag kan omöjligen säga vad i nuläget. Det är ett stort pussel som vi ska lägga nu.

På måndagsmorgonen ska Schwaffer besöka haveriplatsen tillsammans med några kollegor.

– Det är först när vi sett hur det ser ut där som vi kan börja dra slutsatser.

Saknar svart låda

Efter kraschen har flera vittnen uppgett att planets ena vinge lossnat i luften. Peter Schwaffer har granskat bildmaterial från olyckan, men vill inte dra några sådana slutsatser.

– Vi måste komma till platsen och se flygplanet för att kunna säga något om vilka delar som kan ha lossnat i luften och vad som har hänt i samband med att planet slagit i marken.

Plan av denna typ saknar svarta lådor, som ger utredare viktiga ledtrådar när trafikflyg kraschar. Experten Jan Ohlsson tror ändå att chanserna att orsaken blir klarlagd är goda.

– Utifrån de bilder som jag har sett så är flygplanet relativt intakt. Det underlättar arbetet med att ta reda på vad som hänt. Om det bara är småbitar kvar så blir det mycket svårare, säger han.

– Jag tror att vi kommer att få svar, men det kan ta tid.