Coronasmitta bekräftad på lyxkryssaren – svenskar ombord

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Nationalgardet vinschade ner coronatester till lyxkryssaren.

Sent på fredagskvällen kom svaret: 21 av 46 testade är smittade.

Nu ska fartyget föras till hamn och alla 3 500 ombord ska testas.

Tre av passagerarna ombord är svenskar, bekräftar rederiet för Aftonbladet.

Lyxkryssaren Grand Princess avgick från San Francisco till Mexiko redan 11 februari och kom tillbaka tio dagar senare. Kort efteråt åkte fartyget till Hawaii på en ny kryssning.

I onsdags kom nyheten att en 71-årig man som var med på den första resan hade dött på sjukhus efter att ha smittats av coronavirus ombord.

Sedan dess har fartyget seglat i limbo och nekats att gå i hamn i San Francisco. 62 personer, både passagerare och besättningsmän, var med på såväl första som andra kryssningen, uppger CNN.

Efter att dussintals ombord uppvisat misstänkta coronasymtom vinschade nationalgardets helikopter ner både testutrustning och personal till båtens poolområde.

 Grand Princess.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Grand Princess.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En helikopter från nationalgardet vid Grand Princess.

Mike Pence: 21 är smittade

På en presskonferens från Vita huset strax före midnatt avslöjade USA:s videpresident och coronachef Mike Pence resultatet.

Av 46 testade visade sig 21 vara smittade med viruset.

– De smittade är 19 besättningsmedlemmar och två passagerare, sa Mike Pence.

Beskedet kom som en överraskning för de drabbade. De hade inte fått veta att de är smittade när Pence avslöjade resultatet i tv, twittrar CNN:s reporter Jon Passantino.

Han hänvisar till ett meddelande som lästes upp i båtens högtalarsystem kort efter att Mike Pence avslutat presskonferensen.

”Vi ber om ursäkt, men vi fick inget besked i förväg om detta uttalande från USA:s federala regering.”

Mike Pence hade tidigare beskrivit nationalgardets insats som ”heroisk” och sa att Grand Princess nu ska föras till land.

– Vi har utvecklat en plan som ska sättas i verket i helgen. Fartyget ska föras till en icke kommersiell hamn och alla ombord ska testas. De som ska sättas i karantän sätts i karantän.

Pence sa också att besättningen förmodligen hållas i karantän ombord, medan passagerarna kan föras till olika militäranläggningar.

President Donald Trump gjorde samtidigt ett motstridigt och redan kritiserat uttalande. Han sa att han skulle föredra att passagerarna hölls kvar ombord så att de inte siffrorna över antalet smittade i USA ökar.

– Jag gillar att siffrorna är där de är. Jag är inte i behov av att se dem fördubblas på grund av ett skepp som inte var vårt fel.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Kustbevakningen har vinschat ner coronatester till fartyget.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En besättningsman rengör relingen på Grand Princess.

Alla ombord ska testas

Ombord finns 2 422 passagerare och 1 111 besättningsmedlemmar, enligt rederiet. Totalt finns 54 nationaliteter representerande på båten.

Tre av passagerarna är svenska medborgare, uppger rederiet i ett mejl till Aftonbladet under natten mot lördagen.

Att testa alla ombord är en jättelik operation. För att sätta siffrorna i perspektiv går det att jämföra med Region Stockholm som hittills har testat omkring 1 300 personer under det svenska coronautbrottet.

Åtminstone 140 av passagerarna är britter. En av dem, Sharon Lane, intervjuades av CNN innan testresultaten kommit.

– Folk börjar bli oroliga. På den här kryssningen är det mest äldre människor, sa hon.

15 döda i USA

Rederiet uppgav tidigare i veckan att alla som var med på den första kryssningen hållits på sina rum på order av smittskyddsläkare. En av dem var Cheri Breault Harris och i onsdags talade även hon med CNN.

– Jag är inte glad att hållas inlåst, men tack och lov tycker jag och min make om varandra. Humöret är så bra det kan bli under de här omständigheterna. Vi har turen att vara friska, vi har det bekvämt och vi får bra mat, sa hon.

I hela USA finns nu nästan 300 bekräftade coronafall, varav 17 dödsoffer. 46 av de smittade amerikanerna var ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan. Det ägs av samma rederi som Grand Princess.

Beslutet att sätta Diamond Princess i karantän har kritiserats från flera håll. Svenska forskare konstaterade förra veckan att spridningstakten ombord var fyra gånger högre än i de värst drabbade områdena i Kina.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Ödsligt på Grand Princess.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Grand Princess.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: