Kina kritiserar Sveriges coronaagerande

Sverige får hård kritik av Kina för hanteringen av virusutbrottet. Statlig media uppmanar nu EU att fördöma Sveriges ”kapitulering”, rapporterar Ekot.

Kina uppmanar i en tidning knuten till det styrande kommunistpartiet att EU bör fördöma Sverige för ett lamt agerande av coronautbrottet.

Artikeln från den kinesiska upplagan av Global Times går hårt ut mot svenska myndigheters beslut om att begränsa provtagning till riskgrupper och sjukvårdspersonal.

De menar att Sverige har kapitulerat och liknar Sverige vid ett svart hål där viruset kan frodas för att sedan attackera andra länder.

”Allvarlig kritik”

Kritiken mot Sverige är allvarlig, menar Björn Jerdén, chef vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

– Det är ett väldigt skarpt budskap. Man säger att Sverige har gett upp kampen mot smittan. Man pekar specifikt ut Sverige som särskilt ansvarslöst och säger att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för den globala kampen mot coronaviruset, säger Björn Jerdén till Ekot.

Kritiken kan hänga ihop med att de svensk-kinesiska relationerna är väldigt dåliga just nu, säger Kinakännaren Kristina Sandklef till Ekot.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE