Extrafärjor för strandsatta balter

Av:  Bryssel, TT:s korrespondent

Coronavirusets spridning har lett till köer och kontroller vid EU:s inre gränser, bland annat mellan Polen och Litauen.
Coronavirusets spridning har lett till köer och kontroller vid EU:s inre gränser, bland annat mellan Polen och Litauen.

Extrafärjor och specialtåg sätts in när coronaviruset får EU:s fria flöde av både gods och människor att hacka ordentligt.

Polens stängande av sina gränser har lett till att Estland, Lettland och Litauen fått hyra in färjor och tåg för att hjälpa hem invånare som fastnat vid den polsk-tyska gränsen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kör Stena Line en extratur från Travemünde till Liepaja i Lettland på onsdagskvällen, medan Tallink har hyrts in för att ta hem ester från Sassnitz. Myndigheterna i Litauen har i sin tur bokat ett helt tåg för en direkttransport genom Polen.

Vid EU-ländernas videotoppmöte i tisdags tryckte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hårt på kravet att alla EU-medborgare måste ha rätt att få åka hem.

– Jag har pratat i telefon flera gånger med Polens premiärminister och det var bra att höra att de jobbar hårt med att assistera folk som fastnat. Det är helt nödvändigt att något händer, och jag är optimistisk om en positiv rörelse inom de närmaste dagarna, sade von der Leyen på sin presskonferens efteråt.

Även vid Ungern har gränsstängningar skapat hinder för rumäner och bulgarer på väg hem genom andra EU-länder.

Följderna av coronaspridningen ska under onsdagen diskuteras av EU-ländernas transportministrar vid en extrainsatt videokonferens.

Publisert:

LÄS VIDARE