UD: Detta gäller om du blir fast utomlands

Inställda flyg och stängda gränser gör att tusentals svenskar är fast ute i världen.

Många vet inte hur de ska ta sig hem.

Här samlar vi några vanliga frågor och svar om vad som gäller för dig som är fast utomlands.

Kommer UD hjälpa svenskar utomlands att komma hem?

I dagsläget finns inget besked från utrikesdepartementet, UD, om att ta hem svenskar utomlands. De råder i stället svenskar att själva ordna sin hemresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller sitt försäkringsbolag.

Kommer flygbolag eller resebolag hjälpa resenärer att komma hem?

Flera researrangörer, som Tui, Ving och Apollo, har sagt att de kommer att flyga hem sina resenärer som för närvarande befinner sig utomlands.

Flygbolaget SAS fortsätter att flyga från destinationer där de har många resenärer, exempelvis södra Spanien. De försöker nu hjälpa berörda resenärer utomlands att ta sig hem, säger bolagets presschef Freja Annamatz.

– Det kan till exempel handla om att skicka ner ett större plan. Och som alltid vid inställda flyg försöker vi boka om passageraren till ett annat plan. Nu erbjuder vi också en värdecheck som gör att du som kund får möjlighet att resa hem senare utan att behöva bestämma dig precis nu, säger hon.

Kontakta din researrangör eller flygbolag för att se vad som gäller för din hemresa.

SAS flyger fortsatt från destinationer där många resenärer befinner sig.
SAS flyger fortsatt från destinationer där många resenärer befinner sig.

Vad har UD för råd till svenskar som inte vet hur de ska ta sig hem?

Det beror helt på vilket land du befinner dig. Olika länder har olika regler just nu och dessa behöver man följa.

Men några generella råd från UD är att hålla sig uppdaterad via ambassadens hemsida om vilka regler som gäller i det land du befinner dig i. De råder också svenskar utomlands att skaffa appen ”UD Resklar” där det skickas ut pushnotiser om något händer. Det är även bra att skriva upp sig på respektive ambassads webbplats, den så kallade svensklistan, så att UD lättare kan nå dig.

– Vi förstår att det är en svår situation och det kan finnas väldigt mycket oro. Det här är ett exceptionellt läge och liknar inget vi varit med om tidigare. Resenärer kan bli tvungna att stanna längre än de tänkt, tills flygtrafiken återupptas, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst.

Många flyg har ställts in på grund av viruspandemin.
Många flyg har ställts in på grund av viruspandemin.

Är det bättre att stanna där man är i stället för att försöka ta sig hem?

UD ger inget generellt råd att svenskar ska stanna i det land de befinner sig i. Men de betonar att deras avrådan från utlandsresor inte är detsamma som en uppmaning till svenskar att komma hem.

– Det är omöjligt att säga hur varje person ska göra, eftersom situationen i olika länder förändras så snabbt. Där måste måste man som resenär ta ett eget ansvar och känna efter, säger Lina Eidmark.

– I vissa fall finns det inget mer att göra än att vänta på information från flygbolaget. Vi har kontakt med flera aktörer inom resebranschen som försöker transportera hem sina resenärer.

Kan svenskar komma hem trots att regeringen infört inreseförbud?

Ja, du får resa in i Sverige om du är svensk medborgare, bosatt i Sverige eller medborgare från något av EES-länderna (EU-länderna samt Norge, Island och Lichtenstein). Även de med särskilda skäl tillåts resa in i Sverige. Det går att läsa mer om detta på polisens hemsida.

 

PODD Corona – därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE