Förundersökningar mot ensamkommande läggs ner

Av:  TT

17 ensamkommande i Skurup polisanmäldes av politiker som ansåg att de ljugit om sin ålder. Nu läggs utredningarna ner. Arkivbild.
17 ensamkommande i Skurup polisanmäldes av politiker som ansåg att de ljugit om sin ålder. Nu läggs utredningarna ner. Arkivbild.

Politikerna ansåg att ensamkommande i Skurup ljög om sin ålder och anmälde 17 av dem för grovt bidragsbrott. Nu lägger åklagaren ner sina förundersökningar, något som P4 Malmöhus tidigare har rapporterat.

Enligt polisen är de anmälda ungdomarna, varav sexton är män och en kvinna, i åldrarna 16–22 år. Den sjuttonde personen är en pojke född 2007.

Kammaråklagare Stefan Waern motiverar sitt beslut att lägga ner utredningarna med att inga utbetalningar gått direkt till personerna, utan till tredje man som exempelvis gode män eller HVB-hem.

– Bidragen och ersättningarna har inte hamnat i personernas egna fickor och därför omfattas de inte av bidragsbrottslagen, säger han till Sydsvenskan.

Beslutet om att anmäla togs i Skurups myndighetsnämnd för individ- och familjeomsorg tidigare i år, samtidigt som politikerna krävde att bidrag som ungdomarna tagit emot skulle återbetalas.

I samband med ärendet har flera barnläkare anmält Skurups kommun till barnombudsmannen.

Publisert:

LÄS VIDARE