Olaglig demonstration planeras i Uppsala

På torsdagen planeras det för ytterligare en demonstration i Uppsala för att stödja Black lives matter–rörelsen.

Men den här gången väljer man att inte ansöka om något tillstånd – och kritiserar i stället polisens tidigare ingripanden.

– En indikation på att det finns personer som inte har ett gott syfte i det här, säger Daniel Larsson, polisinsatschef på polisen i Uppsala.

Den första Black lives matter–demonstrationen i Uppsala ställdes egentligen in. Men lockade ändå ett 50-tal till slottsbacken i en stillsam och ordnad demonstration i måndags kväll.

Nu planeras det för ytterligare en demonstration i Uppsala på torsdagskvällen. Även den här gången räknar man med att utgå från Engelska parken. Men den här gången finns det varken någon arrangör, eller något tillstånd.

– Vi känner till att det planeras någon form av demonstration på torsdagen. Det finns dock ingen som har sökt tillstånd, däremot vet vi att det finns ett par hundra personer som har meddelat att de vill vara med, säger Daniel Larsson, polisinsatschef på polisen i Uppsala.

Men då blir det en olaglig demonstration?
– Ja, och den kan bli olaglig på två sätt. Om vi bedömer den som en allmän sammankomst, där det finns någon form av opinionsyttring, då är den olaglig för att man saknar tillstånd. Sedan kan den också vara olaglig om det kommer fler än 50 personer.

Skadegörelse i samband med demonstrationen i Göteborg.
Skadegörelse i samband med demonstrationen i Göteborg.

Initiativtagarna kritiska till polisen

Initiativtagarna till torsdagens planerade demonstration riktar, i den inbjudan som finns på Facebook, också stark kritik mot polisens agerande i de tidigare demonstrationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Vi samlas även för att vi är arga över det våld som den svenska polisen denna vecka utsatt demonstrationsdeltagare för i flera städer. Stockholmspolisen väntade knappt en timme innan de gav sig på demonstranter med pepparspray och misshandlade barn utanför spärrarna vid Sergels torgs tunnelbanestation.”, skriver man på Facebook.

Daniel Larsson, polisinsatschef på polisen i Uppsala.
Daniel Larsson, polisinsatschef på polisen i Uppsala.

Rimfrost kan komma att stärka upp mot demonstranterna

Enligt Daniel Larsson, polisinsatschef på polisen i Uppsala, kan man komma att ta hjälp av Rimfrost om det behövs.

– Vi har resurser så att vi dels ska fortsätta att bevaka Gottsunda efter oroligheterna där, och också ha koll på den här demonstrationen. Om det skulle behövas har vi också extra tillskott av personal i form av Rimfrost.

Misstänker ni att det kan komma att bli oroligheter?
– Nej, men att det inte finns någon som söker tillstånd är en indikation på att det finns personer som inte har ett gott syfte i det här. På det sättet får hela den här demonstrationen en lite oseriös touch.

Publisert:

LÄS VIDARE