Coronapandemin

Coronapaket stoppat av oppositionen

Av: 

Robert Rosén

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är starkt kritisk till oppositionens beslut att begära återremmiss.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är starkt kritisk till oppositionens beslut att begära återremmiss.

NYHETER

Styret i Malmö föreslog en ändringsbudget med anledning av coronakrisen.

Men oppositionen yrkade på en återremiss – på grund av kostnader som inte är kopplade till corona.

– Det är politiskt spel när det är som sämst, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L), ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen, föreslog på en presskonferens en ändring av budgeten.

Totalt var det tänkt att 418 miljoner kronor skulle omdisponeras för att lindra coronaeffekten i kommunen. Pengar som bland annat skulle gå till sommarpraktiker, vuxenutbildningsplatser och arbetsmarknadsinsatser.

Ett fåtal av åtgärderna fattades det beslut om i kommunstyrelsen, men på torsdagens kommunfullmäktige ledde kritiken från Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna till att ändringsbudgeten skickas på återremiss.

Begär en utredning

– Trots att jag under gårdagen förklarade att Moderaterna överväger att begära återremiss på ärendet gjordes inga försök från de styrande att nå enighet. Moderaterna hade egentligen bara ett enda problem med S- och L-förslaget som presenterades: 200 miljoner kronor i icke Corona-relaterade kostnader för socialbidrag. Det kunde vi bara inte acceptera utan en föregående utredning om varför, säger oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M), i ett pressmeddelande.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) menar att det med anledning av covid-19 inte är realistiskt att minska försörjningsstödet med 200 miljoner kronor, som var tänkt från början.

– Jag tror inte det är rimligt att minska försörjningsstödet med 200 miljoner när vi har en ekonomiskt akut kris i hela världen. Det ökar runt om i världen och att i det läget ha en budget där vi drar ner med 200 miljoner är orealistiskt, säger Stjernfeldt Jammeh till Aftonbladet och lägger till:

– Vi kan inte ha besparingskrav i denna kristid.

Många av insatserna Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) yrkade på dröjer.

”Duger inte”

Hon pekar på att båda sidor betonat vikten av att satsa på utbildning, och att ett beslut skulle ha behövts snarast.

– Jag kan inte se varför vi ska ha sommarlov först. Utan menar att vi är skyldiga att lägga fram förslag på insatser för arbetslösheten, arbetsmarknadsstöd och gymnasie- och vuxenutbildningsstöd. Vi vet att det är kö och att behovet är otroligt stort. I det läget säga att vi tar sommar först duger inte.

Moderaterna har riktat kritik mot att Socialdemokraterna och Liberalerna inte förhandlade med dem innan de la fram budgeten, medan Katrin Stjernfeldt Jammeh är kritisk till att oppositionen inte lagt något eget förslag.

Blir extrainsatt fullmäktige

– Det förvånar mig att Torbjörn säger att de har ett förslag och har lagt ett förslag. Han har gjort det i tidningar och radio men lägger inte ett förslag när vi hanterat budgetärendet. Så kan man inte jobba.

Kommunalrådet menar att insatserna måste tillsättas innan hösten och ett extrainsatt kommunfullmäktige kommer därför att utlysas.

Att S- och L-budgeten inte behandlades, eller att det inte fanns något annat budgetförslag att ta ställning till, har väckt irritation.

– Det blir inte seriöst. Det är politiskt spel när det är som sämst.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Dansk gräns öppnar – för vissa svenskar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Malmö

Coronaviruset

Moderaterna

Roko Kursar

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Torbjörn Tegnhammar