Försvarsmakten

Kraven efter vattenföroreningen i Uppsala

Av: 

TT

På brandövningsplatsen på F17 i Kallinge användes brandskum med PFAS-ämnen, som senare förorenade dricksvattnet. Arkivbild.
På brandövningsplatsen på F17 i Kallinge användes brandskum med PFAS-ämnen, som senare förorenade dricksvattnet. Arkivbild.

NYHETER

Regeringen kräver att Försvarsmakten tar fram en handlingsplan om vad som ska göras med platser som förorenats med så kallade PFAS-kemikalier, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker det är angeläget ta fram ett helhetsgrepp över hela problematiken med PFAS. Det är därför som vi nu har krävt den här handlingsplanen och det är därför som vi också vill titta på hur kan man öka takten och hur kan man hitta effektivare metoder för att efterbehandla de förorenade områdena än det man har idag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Försvaret har genom åren använt släckskum innehållandes PFAS-ämnen på sina brandövningsplatser och det har lett till att dricksvattnet i bland annat Kallinge, Uppsala och Tullinge har förenats med kemikalierna.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är en stor grupp av syntetiska ämnen och mycket svårnedbrytbara om de kommer ut i naturen.

Försvarets handlingsplan ska vara klar senast 1 juni.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

3 000 barn i studie om PFAS och immunförsvar

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarsmakten

PFAS

Peter Hultqvist

Kallinge

Uppsala

Tullinge