78 miljoner extra till Uppsala

avFelix Blom, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur blir det med pengarna, Pelling?

Det är en fråga som vissa nu ställer sig efter regeringens tillskott till kommunkassorna.

Mycket är långt i från klart, men det finns en hel del hål att stoppa dem i enligt kommunalrådet.

Som ett svar på oppositionens krav om mer pengar till välfärden har nu regeringen beslutat att skjuta till 5 miljarder kronor till landets regioner och kommuner. Efterlängtade pengar enligt finansministern.

– I en del av Sverige kan man stoppa uppsägningar, i andra kan man anställa fler i äldreomsorgen eller bygga en ny förskola, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Så mycket får Uppsala

Uppsala får 78 miljoner av den totala summan. Erik Pellin, (S), kommunalråd i kommunen håller dock inte med om att det skulle vara ett svar på oppositionens krav.

– Regeringen har aviserat om det här länge. Vi som kommun har lobbat för det här. Jag träffade själv statsministern i december och pratade om det. Man har ju sänkt skatten under många många år så 78 miljoner mer till Uppsala är oerhört positivt och stärker vår budget och ger oss tydligare förutsättningar för 2021, säger han

Många eldar att släcka

Det finns flera hål inom kommunen som behövs fyllas. Erik Pelling ser flera kommunala verksamheter som direkt kommer gynnas av tillskottet.

– Vi har behov inom skolan, omsorgen, socialtjänsten och på trygghetsområdet. Så behov finns det gott om. Man detaljstyr heller inte vad kommunerna ska göra med pengarna, vilket är bra. Vi har egna behov i Uppsala.

Foto: JERKER IVARSSON
Erik Pelling, (S).

Mycket vill ha mer

Trots att oppositionen bad om extra pengar till välfärden så var Ebba Busch (KD), inte nöjd med regeringens tillskott.

– Det är självklart en bit på vägen, men det räcker inte. VI kan återigen konstatera att det är vi som opposition som driver regeringen och framför allt S framför oss när det kommer till välfärdsfrågorna. De är inte kapabla på att komma med dessa besked i tid och jag litar inte på dem, säger hon till Aftonbladet.

Kommunalrådet Erik Pelling vill också ha mer pengar. Men han tycker han att man ska passa sig för att kasta sten i glashus.

– Fem miljarder är ett jättebra tillskott, men det räcker ju inte. Jag tycker Ebba Busch Thor ska vara försiktig. Det krisdemokraterna ägnade sig åt var inte att utöka några bidrag till kommunerna man sänkte istället skatten. Det var först regeringen Löfven som startade med det.

Välfärdsmiljarderna kommer att finnas med i vårändringsbudgeten, som läggs fram för riksdagen den 15 april.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM