Vargar

Studie: Vargar kan också apportera bollar

Av: 

TT

Även vissa små vargvalpar kan förstå att människor vill att de ska hämta en kastad boll. Arkivbild.
Även vissa små vargvalpar kan förstå att människor vill att de ska hämta en kastad boll. Arkivbild.

NYHETER

Alla känner vi nog till att hundar gillar att hämta en kastad boll. Men svenska forskares upptäckt att även vargar gör det spontant går tvärs emot tidigare teorier om hur samspelet mellan hund och människa utvecklats.

Forskare vid Stockholms universitet har genomfört en rad beteendetester på 13 valpar ur tre olika vargkullar. Ingen väntade sig att valparna skulle kunna apportera, men tre åtta veckor gamla valpar från samma kull visade spontant intresse för en kastad boll. På uppmaning hämtade de också bollen till en för dem okänd person.

Resultatet överraskade forskarna eftersom det tidigare antagits att förmågan att tolka sådana signaler från människor uppstod hos hundar först sedan de tämjts av människor för minst 15 000 år sedan.

"När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud", berättar forskaren Christina Hansen Wheat i ett pressmeddelande från zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Varken hon eller de övriga forskarna hade väntat sig att någon av vargarna skulle hämta bollen. En teori är att det finns en variation i beteendet hos vargar och att de som hade lättare att tolka signaler från människor kan ha haft bättre förutsättningar att domesticeras.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften iScience.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Hund dödad av vargar

ÄMNEN I ARTIKELN

Vargar

Hundar

Forskning & vetenskap

Stockholms universitet