Svenonius om vårdläget: "Mycket bekymmersamt"

Av:  TT

Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M). Arkivbild.
Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M). Arkivbild.

Personal har slagit larm om vårdkaos på Stockholms sjukhus – en läkare liknade situationen med en krigszon.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) har tidigare meddelat att situationen är under god kontroll men backar nu.

– Det är mycket bekymmersamt att vi inte klarade av situationen under trettonhelgen.

Efter uppmärksamheten kring det ansträngda läget i sjukvården i Stockholm bjöd finansregionråd Irene Svenonius (M) in gruppledarna för samtliga partier i Region Stockholm till ett möte sent på fredagseftermiddagen, vilket DN var först med att rapportera om.

– Vi har samlat gruppledarna för att få en gemensam bild av läget under storhelgerna, direkt från chefsläkare och annan personal, säger Irene Svenonius.

Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, har stundtals kallat situationen på framför allt akutmottagningarna för extremt ansträngd. Värst var det under trettonhelgen, då två IT-störningar inträffade samtidigt.

– Det är mycket bekymmersamt att det blev som det blev, och jag tar oerhört allvarligt på berättelser från både anställda och patienter. Vi måste klara av även den här typen av händelser, säger Irene Svenonius.

TT: Har ni misslyckats?

– Varje människa som får vänta orimligt länge på vård är ett misslyckande, säger Irene Svenonius.

"Bagdad Bob-möte"

En av deltagarna på kvällens möte var Socialdemokraternas gruppledare Aida Hadzialic. Hon är mycket kritisk, både mot mötet och mot Moderaternas agerande.

– Tjänstemännen beskrev att man inte kunnat garantera patientsäkerheten på våra sjukhus. Samtidigt är det prat utan handling från det moderatledda styret. Det var ett Bagdad Bob-möte, säger hon.

Aida Hadzialic menar att den ansträngda situation som uppstod beror på strukturella problem.

– Bemanningen är otillräcklig och det finns för få vårdplatser. Samtidigt vill M-ledningen gå fram med ett rekordvarsel av läkare och sjuksköterskor. Jag vill tvärtom öka bemanningen och våga omprioritera resurser från marknadslösningar och privatiseringar tillsjukhus och vårdcentraler, säger hon.

Geriatrik en nyckel

Efter den ansträngda perioden under helgerna råder det dock nu ett mer normalt läge på akutsjukhusen, enligt en rapport som Johan Bratt sammanställde tidigare idag. En anledning uppges vara en ny geriatrisk klinik i Vårberg med 33 platser.

Irene Svenonius tar upp geriatriken, alltså vård för äldre, sköra patienter, som en nyckel för att avlasta akutmottagningarna.

– Det är en viktig del av vårt arbete framåt, där vi driftsätter med ytterligare drygt 100 vårdplatser under våren. Men vi måste också se till att förbättra bemanningen av sjuksköterskor, säger hon.

TT: Hur ska ni lösa sjuksköterskebristen?

– Det finns inte en enkel lösning. Men det handlar om att erbjuda moderna lokaler, ett gott ledarskap, konkurrenskraftiga löner och attraktiva scheman. Det här måste sättas högst på dagordningen, säger Irene Svenonius.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN