Spiondömde Berg får miljoner av norska staten

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ørn E Borgen/NTB Scanpix/TT
Frode Berg får 4,3 miljoner norska kronor i ersättning av norska staten sedan han gripits och dömts för spioneri i Ryssland.

Spiondömde norrmannen Frode Berg får 4,3 miljoner norska kronor i ersättning av norska staten för den tid han satt fängslad i Ryssland. Berg greps i Moskva i december 2017, han dömdes till 14 års fängelse för spioneri i april i fjol men benådades av president Vladimir Putin i november.

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes bekräftar beloppet till NTB. Risnes har tidigare sagt att Berg inte har ställt höga krav på en kompensation, utan att nämna hur mycket han krävt.

– Frode Berg tycker att erbjudandet är generöst, och är tacksam för det erkännande som detta innebär, skriver Risnes till NTB.

Berg har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst, men nekat till spionanklagelserna. Han har tidigare sagt att han varit besviken och bitter på underrättelsetjänsten som han anser har lurat och pressat honom till att utföra handlingarna. Underrättelsetjänsten har valt att inte kommentera Bergs anklagelser.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Spioneri

Norge

Ryssland