Trump hånar och stör demokraternas presidentkandidater

DES MOINES, IOWA. President Donald Trump ler nöjt från scenen när talkörerna på arenan i Iowa nästan får taket att lyfta.

– Four more years, Fyra nya år, skanderar publiken.

Tidpunkten för besöket är vald med ett bestämt syfte. Att störa och sabba så mycket som möjligt för de demokratiska motståndarna.

Det är bara några dagar kvar innan det demokratiska partiets väljare ska hålla nomineringsmöten i delstaten. Resultatet från Iowa brukar bli avgörande för vem som till slut blir partiets presidentkandidat och får utmana Trump i november.

Under de senaste veckorna har demokraternas kandidater haft delstaten för sig själva eftersom Trump i praktiken redan är nominerad. De har fått bre ut sig i de lokala medierna.

Det tycker inte presidenten är bra för hans chanser att bli återvald.
Trump är expert på att dra till sig rampljuset. Hans besök i Knapp Center i Des Moines stjäl uppmärksamheten från demokraternas slutspurt. Vilket är precis vad som är meningen.

Trump gör allt för att störa demokraternas slutspurt.
Trump gör allt för att störa demokraternas slutspurt.

När vi kommer till arenan strax efter lunch är alla parkeringsplatser redan upptagna. Utanför arenan köar anhängarna i flerdubbla led. Ändå är det mer än fem timmar innan presidenten ska hålla sitt tal.

– Jag kom hit klockan tre i natt för att vara säker på att få en plats, berättar Teresa van Loon som bor i en av stadens förorter. Det är första gången hon får chansen att se Trump live.

Hon bär en rosa t-shirt med texten "Jag blev ställd inför riksrätt 18/12 2019". På kepsen i samma rosa nyans står det Kvinnor för Trump. Hennes blonda hår sticker upp under kepsen.

– Riksrättsrättegången är en politisk fars. Jag tycker inte Trump har gjort något fel. Demokraterna vill kasta ut honom därför att de inte kan besegra honom, vid valurnorna. Trump har överträffat alla mina förväntningar. Han har infriat nästan alla vallöften.

Teresa van Loon är nöjd med Trumps insatser som president.
Teresa van Loon är nöjd med Trumps insatser som president.

Därför är hon övertygad om att presidenten kommer att bli omvald utan problem.

– Det finns ingen kandidat som är för svår för Trump att slå. Jag tror att Joe Biden får demokraternas nominering. De övriga är socialister och jag har svårt att se att de kan vinna annat än de stora städerna.

När Trump för en gång skull äntrar scenen nästan i tid ägnar han en avsevärd del av sitt tal åt sina demokratiska motståndare. Mestadels genom att förnedra och mobba dem. Han kallar dem inte vid sina riktiga namn utan de öknamn som han själv gett dem.

Joe Biden blir "Sleepy Joe". Bernie Sanders går under beteckningen Crazy Bernie. Elizabeth Warren kallar han Pocachontas, en anspelning på att hon felaktigt hävdat att hon har indianskt påbrå. Den unge outsidern Pete Buttigieg får en alldeles egen stå upp-föreställning när Trump gör sig lustig över hur hans namn uttalas.

Elakt men effektivt.

– Vad hände med mini-Mike, undrar Trump. Var tog han vägen?

Han syftar på Michael Bloombergs ringa längd och det faktum att han skippar de första delstaterna eftersom han kom in så sent i racet.

Trump hamrar in smeknamnen gång på gång precis som han så framgångsrikt gjorde under den förra valrörelsen. Då mot sina republikanska utmanare.

Det fäster. Publiken skrattar eftersom namnen i någon mån fångar en bit av verkligheten.

Presidenten återkommer hela tiden till att demokraterna utvecklats till ett gäng vänsterextremister.

– De vill ta ifrån er era sociala rättigheter, era vapen och tillåta fri abort, varnar Trump. Men USA blir aldrig ett socialistland.

Publiken jublar åt detta konstaterande.

Edward Schultz, 27.
Edward Schultz, 27.

Edward Shultz, 27, från Iowa City har kört i två timmar för att komma hit. Han ger Trump 9,5 poäng på en tiogradig skala och gillar att han tajmat sitt besök med demokraternas primärval.

– Demokraterna har fått väldigt mycket utrymme i media på sistone. Att han kommer hit just nu är en väldig vitamininjektion för Trumps supportrar.

Joe Biden gör en stor sak på sina valmöten av att Trump skulle vara rädd för honom och därför på alla sätt försöker stoppa hans nomineringen. Det är ingen förklaring som biter på Edward. Han bryr sig inte om vem demokraterna ställer upp med.

– Jag tror inte att det är Biden som Trump fruktar mest. Han fruktar inte någon. De flesta av demokraterna har ungefär samma åsikter. Partiet har gått så långt till vänster att jag tror Sanders vinner nomineringen. Men jag tror inte han har en chans i helvetet att vinna över Trump.

Det är inte bara årets demokratiska utmanare som får en känga av Trump. Han kan inte låta bli att hoppa på Hillary Clinton.

– Jag tycker synd om henne. Men nu är det för sent för henne att hoppa in.

Bortsett från att håna demokraterna ägnar Trump en stor del av sitt tal åt självberöm. Arbetslösheten är den lägsta som uppmätts under någon president, hävdar han. Han går igenom vallöfte efter vallöfte och prickar av dem.

– Vi måste gör allt för att vinna valet i november. Vi måste fortsätta vinna, vinna och vinna.

Han gör en liten konstpaus.

– Det bästa återstår fortfarande.

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE