Ligg i sängen och kolla tv – få 180 000 kronor

avEneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Arkivbilder: Colourbox.

Se hit, alla latmaskar! Nasa söker efter personer som kan tänka sig att ligga i en säng i två hela månader. Tillsammans med två andra rymdbyråer vill de testa effekterna av långsiktigt sängliggande – och pröjsar 19 000 dollar.

Nasa, German Aerospace Agency och European Space Agency söker nu frivilliga till ett experiment.

Rymdbyråerna behöver testa effekterna av långsiktigt sängliggande och behöver därför personer som kan tänka sig att ligga i en säng – 60 dagar i sträck, rapporterar USA Today.

”Vi söker efter testpersoner som kan delta i en studie från september 2019 till december 2019 i Köln, Tyskland där deltagarna ska spendera 60 dagar liggandes i en säng” skriver byråerna i ett uttalande, enligt tidningen.

Lönen: 19 000 dollar

De som bestämmer sig för att medverka får 19 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 180 000 kronor.

Tolv kvinnor och tolv män söks till studien. Deltagarna kommer att befinna sig i olika rum och delas upp i två grupper. En grupp kommer att roteras i en centrifug, i en miljö som liknar en gravitationskammare. Den andra gruppen kommer inte att flyttas alls.

Under hela perioden får deltagarna göra allt de brukar göra – men liggandes i sängen. De måste alltså äta, träna, klä på sig och till och med duscha sängliggandes.

Syftet med studien ska vara att undersöka hur kroppen förändras i ett tillstånd av tyngdlöshet. Deltagarna kommer vara i en miljö som simulerar den ombord på rymdfarkoster.

Utifrån resultaten kommer forskarna att försöka utveckla tekniker som ska minimera de skadliga effekterna av att ligga still under en längre tid.

En tidigare deltagare har beskrivit upplevelsen som ”speciell och nyttig”.

– Min kropp vande sig vid sängliggandet, mycket snabbare än vad jag väntat mig. Jag blev inte uttråkad av de olika testen, tvärtom, tiden flög förbi, säger hon enligt USA Today.

Publicerad: