Skolanställd sextrakasserade barn på nätet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera flickor har fått ta emot bland annat sexuella bilder från en man i Skåne via sociala medier. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Flera flickor har fått ta emot bland annat sexuella bilder från en man i Skåne via sociala medier. Arkivbild.

Under flera år förföljde och sextrakasserade den 30-årige mannen unga flickor på internet. Nu döms han till fängelse i två år och sex månader.

– Jag tycker att det är viktigt att tingsrätten ser det som olaga förföljelse, säger åklagaren Lena Körner.

Enligt åklagaren är det första gången någon döms för brottet olaga förföljelse när det har begåtts på internet. Den 30-årige mannen var tidigare anställd på en skola i en skånsk kommun, där de flesta av hans 22 offer bodde. En av flickorna tog han kontakt med när hon var nio år och trakasserade och förföljde henne via sociala medier i fyra år.

– Hon vittnade ju i rätten och beskrev hur hennes barndom togs ifrån henne. Man ser också hur utsatta barnen är och hur påverkade de blir av att hela tiden, även när man är hemma och ska känna sig trygg, utsättas och förföljas på det här sättet. Det är inte bara i nära relationer som olaga förföljelse kan ske, säger kammaråklagare Lena Körner till TT.

"Mer allvarligt brott"

Mannen döms till fängelse i två år och sex månader för en stor mängd fall av sexuellt ofredande och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, men framför allt framhåller åklagaren att Malmö tingsrätt dömer 30-åringen för tio fall av olaga förföljelse.

– Tingsrätten har förstått utsattheten för barnen och bedömt det som olaga förföljelse. Det är nog första domen som just prövar den här typen av kontakter och vänförfrågningar över tid (på internet). Jag tycker att det är viktigt och det känns bra att tingsrätten ser det som olaga förföljelse, för det är ett mycket mer allvarligt brott än ofredande och sexuellt ofredande, säger Körner.

Mannen har en "lindrig intellektuell funktionsnedsättning som gör att han har en nedsatt förmåga att förstå konsekvenserna av sina handlingar och vad andra känner och tänker", skriver rätten i ett pressmeddelande. Detta har tagits i beaktning när domstolen bestämt fängelsestraffets längd. Åklagaren yrkade på minst fyra års fängelse när rättegången avslutades.

Stort skadestånd

– Eftersom det är första gången som det prövas (olaga förföljelse på internet) är det svårt att säga var strafflängden bör ligga. Det är inte det viktiga utan det viktiga är att man bedömer det för den typen av brott, säger Körner.

Mannen ska också betala ett skadestånd på totalt 350 000 kronor.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE