WWF: Fortfarande viktigt med Earth Hour

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Så här såg det ut när vattentornet i Hyllie i Malmö släcktes ned under Earth Hour för två år sedan. I kväll är det dags igen. Arkivbild.

För tolfte gången uppmanar Världsnaturfonden till en nedsläckt timme – sedan starten har miljöfrågan bara blivit större och viktigare.

– Hela kampanjen är en politisk signal till våra beslutsfattare, säger projektledaren Cecilia Stenström.

På lördagskvällen släcker världen lamporna för miljöns skull. För tolfte året i rad står Världsnaturfonden WWF bakom kampanjen Earth Hour, som startade i Sydney 2007 och blev global året därpå.

Årets nedsläckning går under hashtaggen #connect2earth.

– Fokus i år är helt enkelt att visa att vi hör ihop med planeten. Vi klarar oss inte utan biologisk mångfald och vi klarar oss inte utan ett fungerande klimat, säger Cecilia Stenström som är projektledare för Earth Hour i Sverige.

Trots att klimatfrågan är på många fler läppar nu än 2007 tycker hon inte att Earth Hour har spelat ut sin roll.

– Nej, den sänder en viktig signal om att våra politiker och vi själva måste agera för klimatet och den biologiska mångfalden. Kampanjen är än viktigare i dag, faktiskt. Särskilt med tanke på hur förra sommaren såg ut med extrem torka och bränder, inte bara i Sverige utan på många andra platser i världen. Det är hög tid att agera nu, säger Stenström.

Hon jämför själva timmen med att samlas i en torgdemonstration och framhåller vikten av att inte bara släcka, utan att även använda tiden till eftertanke:

– Det är minst lika viktigt. Att man i samband med att släcker verkligen sätter sig ned och tänker "Vad kan jag göra för att leva mer planetsmart året runt?".

Earth Hour startar klockan 20.30 på lördagskvällen.