Elever brottade ner lärare på skola i Uppsala – åtalas

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Två högstadieelever ska ha brottat ner en lärare på en grundskola i Uppsala under våren.

Nu åtalas duon för ofredande vid Uppsala tingsrätt.

De förnekar brott.

Stämningen vid skåpen ska ha gått från lekfull till hotfull på några sekunder när eleverna och läraren träffades.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stämningen vid skåpen ska ha gått från lekfull till hotfull på några sekunder när eleverna och läraren träffades.

Läraren berättar i förhör med polisen att han skojade tillbaka och fintade när en av killarna på ett lekfullt sätt höll upp nävarna mot honom på lunchrasten den 4 mars i år. Men att killen som är i 16-årsåldern sedan tagit ett grepp om honom och ropat på en kompis, också han i 16-årsåldern, som kom dit. Duon ska sedan ha brottat ner honom intill skåpen på skolan i Uppsala.

Väl nere på golvet ska eleverna ha placerat sig på vardera sida om lärarens överkropp och demonstrerar att de var i en position att utdela slag genom att hålla upp knutnävarna, står att läsa i åtalet.

Skojade med varandra

Läraren berättar i förhör att han kände sig rädd och att han inte visste vad killarna var kapabla till. En av dem hade han bara pratat med några gånger. Han kände sig också förnedrad och skämdes eftersom kollegor bevittnade händelsen. Han uppskattar att eleverna släppte honom först efter ett par minuter, då en kollega sa till dem.

Kollegan som ingrep har bekräftat i förhör med polisen att de utpekade killarna hade ner läraren på golvet. Hon beskriver även situationen som hotfull, även om hon inte såg om eleverna hotade läraren eller inte med knytnävarna eftersom andra elever samlats runt trion och skymde sikten.

Läraren fick inga synliga skador efter händelsen men kände sig lite öm i kroppen, vilket gick över efter ett par dagar, enligt egen utsago.

Båda killarna som åtalas för ofredande vid Uppsala tingsrätt nekar till brott. De säger i förhör att de och läraren puttade på varandra på skämt, men att läraren inte hamnade på golvet.

En av dem åtalas även för ringa narkotikabrott vid ett annat tillfälle, vilket han erkänner.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN