Norsk expert kritiserar Tegnell: ”En gissningstävling”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders Tegnell tror att Sverige kan få det lättare än Norge vid en andra våg.

Nu sågas uttalandet av en norsk expert.

– Det är som en gissningstävling, säger professor Eiliv Lund.

Norge har flaggat för att de kan komma att genomföra nya restriktioner om landet skulle drabbas av ett andra coronautbrott. På tisdagens presskonferens underströk Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att han inte tror att Sverige är bättre rustat än Norge för en andra våg – men att Sverige ändå klarar sig bättre.

– Jag tror att vi kommer att komma undan lättare om vi får liknande scenarier i Sverige och Norge med ett ökat antal fall eftersom vårt upplägg nu är mindre dramatiskt, sa Tegnell.

– Åtgärderna här är redan på plats. Därför blir det inte lika drastiska förändringar här som i Norge, som att stänga skolor. Det får ju stora konsekvenser.

Anders Tegnell menar att det inte kommer bli lika drastiska förändringar i Sverige som i Norge vid en andra våg.
Foto: Marcus Ericsson
Anders Tegnell menar att det inte kommer bli lika drastiska förändringar i Sverige som i Norge vid en andra våg.

Kritik från Norge

Men uttalandet får kritik i Norge. Epidemiologen och cancerforskaren Eiliv Lund, 72, vid Universitetet i Tromsö tycker inte att någon med säkerhet kan förutspå utfallet av en eventuell andravåg.

– Det är som en gissningstävling, säger Lund till VG om Tegnells uttalande.

Till skillnad från Norges restriktiva hållning har Sverige valt en helt annan linje – som ingen vet hur den kommer att sluta, menar Eiliv Lund.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / TT
Professor Eiliv Lund.

”För låg immunitet”

Tegnell sa även att det är flera i Sverige som är immuna mot viruset än i Norge, vilket också skulle göra Sverige bättre rustat för en andravåg än Norge.

– Ja, lite bättre rustat, säger Lund, men hänvisar till de 25 svenska forskare som i en debattartikel i USA Today kritiserat Folkhälsomyndigheten och sagt att antalet svenskar med antikroppar är färre än en 10 procent.

– En immunitet på tio procent kan vara för lågt för att förhindra en ny våg.

Generellt sett menar Lund att båda länder är bra förberedda på en andra våg eftersom de flesta dödsfall i både Sverige och Norge kommit på äldreboenden som nu är bättre isolerade.

Publicerad:

LÄS VIDARE