Coronapandemin

Glädje i Värmland efter norska gränsbeslutet: ”Blir champagne”

Av: 

August Håkansson

NYHETER

Norge ändrar sina reserestriktioner.

Besök är nu tillåtet till och från ytterligare fyra svenska regioner: Kalmar, Värmland, Örebro och Östergötland.

– Det blir en flaska champagne i kväll. Det är en stor glädjedag, säger Christer Fransson, som driver två campingar i Värmland.

Under en presskonferens på fredagen meddelade den norska jordbruksministern Olaug Bollestad att landet nu öppnar upp mot ytterligare fyra svenska regioner. Sedan tidigare har besök varit tillåtet till och från Blekinge, Skåne och Kronoberg. Totalt är den norska gränsen nu alltså öppen mot sju svenska regioner.

Kravet den norska regeringen har ställt är att antalet bekräftat smittade i regionerna ska ha varit under 20 per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

– Det är fint att se att situationen i Sverige blir stadigt bättre, konstaterade Are Stuwitz Berg, överläkare vid Folkehelseinstituttet under presskonferensen.

Norska jordbruksministern Olaug Bollestad.

Anstormning av norska turister

I Värmland är glädjen hos många stor efter dagens beslut.

– Fram tills i dag har vår personal i år i princip bara hållit på med underhåll men inte haft några gäster. I dag, äntligen, får alla våra säsongsgäster komma och det känns jätteskönt, säger Christer Fransson, som driver campingen Sommarvik i Årjäng och Haganäset i Charlottenberg.

Han räknar nu med en anstormning av norska turister. Många av dem har en säsongscamping i Värmland, bara i Årjäng handlar det om runt 400 familjer.

Det norska beslutet att stänga gränsen som togs tidigare i år har haft en stor ekonomisk påverkan för hans företag.

– Men den stora biten för oss som jobbar med camping och det värdskap det innebär, det är den sorg vi ser hos människor som inte kan besöka de platser som man har en stark känsla till. Det har varit så tråkigt att vara med om den här resan.

Christer Fransson som driver två campingar i Värmland ska fira med en flaska champagne efter det norska gränsbeskedet.

”Har känts jättejobbigt”

Många har upplevt att gränsstängningen har skapat en känsla av ”vi och dem”.

– Det är ju här i gränstrakterna som norrmännen och svenskar har sina relationer med handel, företag och familjer. Många familjer är ju gifta i Norge och tvärtom. Gränsen för oss finns där, men nu har det blivit så påtagligt, nu har man byggt en mur hux flux och det har känts jättejobbigt.

Flaskan champagne ska Christer Fransson dela med så många som vill.

– Det är en glädjens dag för hela gränssamarbetet. Den här stängningen behövde vi inte ha. Vi vill kunna prata med varandra, ha samma visioner och jobba tillsammans.

Gränsen mellan Norge och Sverige.

Spanien rödlistat

En annan nyhet som presenterades av den norska regeringen var att Spanien nu återigen är rödmarkerad Norges lista över tillåtna områden. De norska medborgare som besökt Spanien måste sitta i karantän i tio dagar vid hemkomst.

De nya reglerna börjar gälla vid midnatt.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Expertens tips inför jackpotten på Stryktipset - läs allt här
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Norge

Kalmar

Kronoberg

Camping

Skåne