Spaniens döda kan vara många fler än rapporterat

Spaniens dödstal kan vara avsevärt mycket högre än vad myndigheterna gått ut med.

Enligt landets hälsodepartement har 28 432 personer dött av covid-19.

Men tidningen El Pais har sammanställt lokala myndigheternas coronastatistik som visar att antalet döda egentligen är 60 procent fler – 44 868 människor.

Skillnaden i räknesättet är att El Pais inkluderar personer som dött i misstänkt covid-19, till skillnad från Spaniens hälsodepartement som bara räknar med de bekräftade fallen. Statistiken har samlats in från rapporteringar av Spaniens 17 autonoma regioner.

Inkluderar misstänkta fall

WHO har tidigare gått ut med rekommendationen att räkna med även misstänkta coronafall i statistiken över dödsfall, vilket spanska hälsodepartementet från början hävdade att de gjorde. Men vore det så hamnar dödssiffran på hela 60 procent fler än vad regeringen gått ut med.

Siffran som då uppstår, 44 888, till skillnad från myndigheternas 28 432, gör Spanien till det näst värst drabbade landet i Europa med bara ett tusen färre döda än hårt ansatta Storbritannien.

Tidningens sätt att rapportera om misstänkta dödsfall i sviterna av covid-19 ger också en förklaring till den överdödligheten som drabbat Spanien under våren.

Nya siffror visar att dödstalet kan vara betydligt högre än vad som rapporterats.
Nya siffror visar att dödstalet kan vara betydligt högre än vad som rapporterats.

Stämmer med överdödligheten

Enligt den spanska motsvarigheten till SCB, Instituto Nacional de Estadística, har drygt 44 000 fler personer dött i år jämfört med de tio senaste åren, något som landets begravningsförening speglar i sin rapportering med liknande antal.

Hälsoinstitutet Carlos III:s forskning kommer också fram till att 44  118 personer fler dött mellan den 14 mars, då Spanien gick in i nödläge, och 22 maj än historiskt under samma period.

Enligt El Pais beror de skeva beräkningarna på att sjukhusen var så pass kraftigt överbelastad under mars och april att patienter från vårdhem försummades – och där med inte räknades med i statistiken för dödsoffer skördade av pandemin.

Fler döda under ”dödsfria” dagar

Den 1 och 2 juni kom den spanska statsepidemiologen Fernando Simon med positiva besked. Ingen hade dött av covid-19, berättade han och hänvisade till landets officiella hälsostatistik.

Men den 1 juni rapporterade sju regioner 24 dödsfall enligt El Pais. Den 2 juni hade nio regioner registrerat sammanlagt 34 nya dödsfall till följd av epidemin. Inte förrän flera dagar efter Fernando Simons positiva besked kom dessa dödsfall med i landets sammanlagda dödssiffra.

För drygt en månad sedan sa Fernando Simon att spanska myndigheter ska börja räkna antalet döda så som WHO rekommenderar, det vill säga inkludera även de med misstänkt covid-19 i statistiken. Men han har inte sagt när korrigeringarna ska ske, rapporterar El Pais.

Publisert:

LÄS VIDARE