Rusning till vårdutbildning under pandemin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stockholms universitet är ett av lärosätena med många antagna. Arkivbild.
Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Stockholms universitet är ett av lärosätena med många antagna. Arkivbild.

NYHETER

Larmrapporter om läget i vården under coronavåren har inte avskräckt utan snarare sporrat studiesugna. Ansökningarna till sjuksköterske- och läkarprogrammen i höst ökade med mer än 25 procent och på torsdagen kom de slutliga beskeden om vilka som fått någon av de eftertraktade studieplatserna.

Totalt får 268 494 personer på torsdagen det slutgiltiga beskedet om vilken eller vilka utbildningar de blivit antagna till inför hösten. Det är en ökning med nästan nio procent jämfört med hösten 2019, enligt Universitets- och högskolerådets (UHR) antagningsstatistik.

– Det är svårt att inte lägga in den pågående pandemin som en trolig orsak till att vi har fler sökande. Det tillsammans med att regeringen tillsatte fler utbildningsplatser, säger Andreas Sandberg, enhetschef på UHR.

Populära yrkesprogram

Trots, eller kanske tack vare coronapandemin, har söktrycket till sjuksköterske- och läkarutbildningar ökat. De som hade satt läkarutbildning som sitt förstaval har ökat med 26 procent och med 28 procent till sjuksköterskeprogrammet. Siffrorna kommer från det första urvalet som ägde rum i början av juli, men enligt Andreas Sandberg brukar det inte ske några drastiska förändringar mellan urval ett och två.

– För de utbildningarna har konkurrensen ökat, konstaterar han.

Den med lägst meritvärde som blev antagen till läkarprogrammet hade 21,76 av max 22,5 i meritvärde och för sjuksköterskeprogrammet var lägsta meritvärde 14,10.

Förutom den ökade konkurrensen till det vanligen populära läkarprogrammet, har konkurrensen även ökat något till psykologprogrammet och juristprogrammet. De med lägst meritvärdet som blev antagna juristprogrammet i år hade 20,72.

Distansutbudet ökar

Antalet sökande till distansutbildningar sticker ut för årets antagningsstatistik – 15 procent fler har antagits i år jämför med förra året. Förklaringen ligger förmodligen i att det i år erbjuds 12 procent fler distansutbildningar jämfört med förra sökomgången. Men det är troligt att den rådande pandemin också har påverkat det ökade intresset.

– Jag tror att det både känns tryggare men distansstudier är också ett bra alternativ för personer som har blivit av med ett jobb eller har svårt att flytta på sig av olika anledningar, säger Andreas Sandberg.

Antalet behöriga sökande till hösten 2020 var 409 027 personer, en ökning med 14 procent jämfört med förra året. I år har 65 procent av alla behöriga sökande blivit antagna, förra året blev 68 procent antagna.

Från och med i maj i år har UHR tillsammans med landets universitet och högskolor försökt locka fler behöriga att söka sig till högre utbildning, och i juni tillsatte regeringen ytterligare cirka 12 000 utbildningsplatser inför årets antagning.

Publicerad: