Åsa Lindhagen

MP-kravet: Vig homosexuella – eller inga alls

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Endast 5 av 34 religiösa samfund viger homosexuella, visar SVT:s undersökning.

Miljöpartiet vill ändra på det genom tvingande lagstiftning.

– Att gifta sig är en av de viktigaste dagarna i människors liv. Då ska man inte riskeras att diskrimineras, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Samkönade par har fått gifta sig i Sverige sedan 2009 då äktenskapsbalken blev neutral. Men än idag är det bara ett fåtal samfund som genomför homosexuella vigslar.

Nu vill Miljöpartiet göra det olagligt att inte erbjuda samkönade par att gifta sig om man gifter heteropar.

– När det gäller själva myndighetsutövningen kring vigseln så tycker jag inte man ska kunna diskriminera samkönade par, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och gör en parallell till en annan myndighet:

– Man kan jämföra det med att en handläggare på Försäkringskassan skulle vägra vissa personer att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det.

Jämställdshetsminister Åsa Lindhagen på regeringens pressfika under torsdagen.

Foto: Naina Helén Jåma / TT

”Om man utför en uppgift åt staten ska man inte kunna diskriminera”

Förslaget skulle innebära att de präster, imamer, rabbiner eller andra vigselförrättare som vägrar att viga ett homosexuellt par inte skulle få viga alls. Enligt Miljöpartiet skulle förslaget inte inkräkta på religionsfriheten.

– Vi har religionsfrihet i Sverige. Man ska få tro och tycka precis vad man vill. Det här handlar om den juridiska delen som gör att man blir gift. Däremot är det givetvis fritt fram att ha religiösa ceremonier av olika slag, säger Åsa Lindhagen.

Men är tvång rätt väg framåt?

– Vi tvingar ingen till att viga. Men om man utför en uppgift å statens vägnar så ska man inte kunna diskriminera, säger Lindhagen.

Miljöpartiet hoppas nu att få med sig fler partier på tåget.

– Jag hoppas att det är flera partier som håller med om det här. För vår del är det viktigt att man lyfter frågan i ett första steg. Det är en viktig principfråga, säger jämställdhetsministern.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Pride-festa med digital parad och tal av Victoria

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Lindhagen

Pride

Hbtq

Miljöpartiet